Armstrong laat klacht tegen antidopingbureau vallen
Foto: AP
Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong verzet zich niet langer tegen het Amerikaanse antidopingbureau USADA, dat hem beschuldigt van dopinggebruik in de periode 1999-2005. Dat heeft de 40-jarige Amerikaan donderdag laten weten.Het antidopingbureau stelt dat hij zijn zeven tourzeges verliest en een levenslange schorsing in de wielerwereld opgelegd krijgt.

 'Vandaag draai ik de bladzijde om', schrijft hij op zijn Twitterpagina. Armstrong vindt dat hij oneerlijk is behandeld en wil zich voortaan focussen op zijn familie en zijn kankerstichting. 'De tol die de hele zaak heeft geëist van mijn familie en van mijn werk voor de stichting heeft me gebracht tot waar ik vandaag sta - klaar met al die nonsens', aldus Armstrong, die weigert nog langer 'deel te nemen aan een dergelijk eenzijdig en oneerlijk proces'.

Armstrong heeft altijd hevig ontkend dat hij tijdens zijn carrière doping zou hebben genomen.
Maandag nog wees de federale rechtbank in Austin, Texas, zijn aanklacht tegen USADA af. De Amerikaan beschuldigde het USADA van schending van zijn grondwettelijke recht op een eerlijk proces, maar daar had rechter Sam Sparks geen oren naar. Door de uitspraak kan de dopingzaak van het USADA tegen Armstrong doorgaan. 

'Titels kwijt en levenslange schorsing'

Het USADA reageerde al snel op de beslissing van de Amerikaan. Het antidopingbureau stelt dat hij zijn zeven tourzeges verliest en een levenslange schorsing in de wielerwereld opgelegd krijgt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in