Onzichtbaar Android-toetsenbord zonder toetsen
Foto: upsense
Voor Android-tablets bestaan er verschillende alternatieve toetsenborden, maar geen enkel toetsenbord is zo radicaal anders als UpSense. De makers gooien de traditionele toetsen overboord en beroepen zich uitsluitend op subtiele vingerbewegingen.

UpSense is raar. Als je tekst wil invoeren, klapt er immers geen toetsenbordje naar boven. Je zet je vingers gewoon op het scherm, en die laten dan vingerafdrukken achter. Die vormen dan de basis voor je tekstinvoer.

Elke letter krijgt een beweging, of een combinatie van bewegingen. Een tik met de duim is een punt, een tik met de wijsvinger de letter 'A', drie vingers naar onderen bewegen is een 'M', naar boven is een 'W', enzovoort. Je kan zelf kiezen of je met vijf of met tien vingers wil werken - voor tien is er allicht te weinig plaats op het scherm van je tablet - en je kan de bewegingen van UpSense ook zelf naar wens instellen.

Zeer contra-intuïtief allemaal, maar de makers zijn er van overtuigd dat tekst tikken met UpSense na verloop van tijd zeer natuurlijk zal aanvoelen, en dat het ergonomischer is dan een klassiek toetsenbord. Als je UpSense echt een kans wil geven, moet je gedurende een paar weken durven experimenteren, en het niet na een half uurtje voor bekeken houden, zoals wij.

Omdat het toetsenbord zich aanpast aan de positie van je hand - en niet omgekeerd - is UpSense ook een geschikte tool voor blinden en slechtzienden, die een braillemodus kunnen activeren.

UpSense zit nog in een bètafase en zal de komende tijd nog wat verbeteringen krijgen, maar is nu al gratis beschikbaar in de Google Play Store.