Vlaams Belang vindt dat voogdijminister Geert Bourgeois een regeringscommissaris moet sturen naar Sint-Genesius-Rode. Die gemeente weigert dit jaar een Gordeltrefpunt in te richten. 'Juridisch onmogelijk', reageert Bourgeois donderdagmiddag. Ook de Vlaams-Brabantse provinciegouverneur ziet 'geen juridische basis' om te kunnen reageren.

Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Geert Bourgeois kan juridisch niet optreden tegen het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode, dat dit jaar weigert een Gordeltrefpunt in te richten. Dat laat de N-VA-minister weten in een reactie op de vraag van Vlaams Belang om een regeringscommissaris naar Sint-Genesius-Rode te sturen.

De gemeente wil, na drie decennia, niet langer dat De Gordel vertrekt en aankomt in de gemeente. 'Te duur en te veel overlast', zegt de faciliteitengemeente. Het schepencollege besliste dat woensdag. Vandaag bekrachtigt de gemeenteraad normaal die beslissing.

De beslissing heeft een grote symboolwaarde. Een Vlaamse gezinshappening mag niet plaatsvinden in een door Franstaligen gedomineerde Vlaamse gemeente.

Moord en brand

De Vlaamse ministers Bourgeois en Muyters (N-VA) schreeuwden gisteren moord en brand maar zegden dat ze niets meer kunnen doen. Hun partij verwacht van federaal minister van Binnenlandse Zaken Milquet.(CDH) dat ze ingrijpt.

Vlaams Belang verwacht evenwel niet veel van Milquet: 'Milquet (CDh), die tot dezelfde partij als de Rodense burgemeester behoort. 'De kans dat zij haar partijgenoot zal terugfluiten, is dan ook zo goed als onbestaande.'

Volgens de partij moet Bourgeois dan maar een regeringscommissaris sturen naar Sint-Genesius-Rode. 'Deze kan met ministeriële dekking in de plaats treden van het balorig gemeentebestuur', zegt Vlaams Belang. De partij vraagt ook dat de bevoegde commissie in het parlement vervroegd samenkomt rond de zaak.

'Juridisch onmogelijk op te treden'

Maar minister Bourgeois kan naar eigen zeggen juridisch niet optreden tegen het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode. 'Het gemeentedecreet bepaalt dat het dwangtoezicht van de Vlaamse regering enkel mogelijk is voor het ten uitvoer brengen van maatregelen die in rechte zijn voorgeschreven', aldus minister Bourgeois nu, wat volgens hem hier niet van toepassing is.

De federale minister van Binnenlandse Zaken kan zich wel beroepen op de provinciewet, meer bepaald op artikel 128, laatste lid: 'Hij (de gouverneur) kan door de bevoegde ministers worden belast met bijzondere opdrachten met betrekking tot veiligheid en politie'.

Minister Bourgeois blijft intussen hopen 'dat de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode donderdagavond de juiste beslissing zal nemen en zijn akkoord/medewerking zal verlenen voor het inrichten van het Gordeltrefpunt, zoals dat de afgelopen 31 jaar in de gemeente goed gefunctioneerd heeft'. Hij zal een waarnemer naar de gemeenteraad sturen om de gang van zaken op deze gemeenteraad te observeren en bij hem verslag uit te brengen.

'Provinciegouverneur ook geen juridische basis om op te treden'

Ook provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte zegt niet te kunnen optreden tegen de weigering van Sint-Genesius-Rode. Dat liet hij weten aan onze redactie. 'Ik zie niet in op welke juridische basis dat zou kunnen', klinkt het als antwoord op de vraag of een gouverneur het openbaar domein van een gemeente kan opeisen.

'Met het oog op het handhaven van de openbare orde of veiligheid kan een gouverneur, altijd onder gezag van de minister van Binnenlandse Zaken, wel de noodzakelijke maatregelen treffen in plaats van de burgemeester', vult De Witte aan. 'Vraag is dan of in dit geval het organiseren van een trefpunt in één bepaalde gemeente noodzakelijk is om de openbare orde en veiligheid te verzekeren.'

'Splitsing B-H-V raakt niet verteerd'

Ook CD&V'er Wouter Beke reageerde op Twitter op de hele heisa.  'Bhv splitsing geraakt er niet verteerd', bekritiseert hij. Verder tweette hij nog dat de houding van de burgemeester 'getuigt van angst en gebrek aan respect' en dat 'niemand zal kunnen beletten op-en af te stappen. De gordel zal door Rode gaan. Meer dan ooit gemotiveerd om zelf te gordelen.'