ANALYSE. Degenkolb snelste in Vuelta bij afwezigheid topsprinters
Degenkolb is een maatje groter dan zijn tegenstander Foto: AFP
John Degenkolb heeft na de eerste ook de tweede massaspurt in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. In de straten van Lograño stond er alweer geen maat op de Duitser van Argos-Shimano. De amper 22-jarige bonk uit Gera blijkt in afwezigheid van topsprinters als Mark Cavendish, André Greipel en Peter Sagan de enige constante in de Vuelta-sprints.

Rassprinters als Mark Cavendish, André Greipel en Tyler Farrar verkozen dit seizoen de Tour boven een deelname aan de Ronde van Spanje. In de Spaanse wielerronde blinkt de hoogste spurtersgilde uit in afwezigheid, dus krijgen jonge talenten uitgebreid de kans om hun snelle benen te tonen op het hoogste niveau. Na twee massasprints kan er maar één conclusie worden getrokken. John Degenkolb is de snelste van alle 'kleintjes'.

Tour-droom

Begin juni stortte de wereld van John Degenkolb even in. De 22-jarige Duitser had er net een dijk van een voorjaar opzitten en wou zijn kunnen tonen in de Ronde van Frankrijk. In de Tour-ploeg van Argos-Shimano was er echter geen plaats voor de jonge krachtpatser. De Nederlandse formatie gaf de voorkeur aan die andere jonge - en nog iets snellere - Duitser Marcel Kittel. Die laatste moest na maagproblemen al vroeg opgeven, waardoor het hartzeer van Degenkolb zeker niet verminderde.

De ploegleiding wilde Degenkolb echter beschermen tegen zichzelf. De Tour staat bekend als een megalomaan circus, en de aanwezigheid van grotere en zelfs snellere mannen zouden de kansen op ritwinst van de jonge Duitser aanzienlijk verkleinen. 'De Tour de France komt een jaar te vroeg voor sterke John. We willen hem nog niet opbranden. Hij krijgt zijn kans in de Vuelta', was het relaas van ploegmanager Iwan Spekenbrink.

Zwakke tegenstand

Degenkolb bewijst nu het gelijk van zijn ploegleiding. Met een score van twee op twee in de masssprints, is zijn Vuelta nu al meer dan geslaagd. Bovendien mag de bonkige Duitser als toetje in de zesde etappe van start gaan in de blauwe puntentrui. Volgend jaar zien we hem vast en zeker terug in Corsica voor de start van de zijn eerste Tour.

Toegegeven, de tegenstanders van Degenkolb zijn in deze Vuelta van een veel minder allooi. De Italiaan Elia Viviani is nog jong en onervaren, net als de kersverse Franse kampioen en tevens winnaar van Halle-Ingooigem Nacer Bouhanni. Ook de Australiër Allan Davis en de Italiaan Daniele Bennati moeten in een echte massasprint hun meerdere erkennen of zijn al een tijdje bezig aan hun retour.

Belgen komen te kort

Ook in de Belgische delegatie van 19 renners zijn er een aantal snelle mannen vertegenwoordigd. Zowel Gianni Meersman, Gert Steegmans als Klaas Lodewyck missen echter die supersnelle spiervezels en of het vertrouwen om mee te doen voor de bloemen.

Lodewyck sprinte in Viana tijdens de eerste massasprint naar een verdienstelijke vijfde plek in de uitslag. De BMC-renner en vriend van Philippe Gilbert kon echter nooit aanspraak maken op een podiumplek, laat staan meestrijden voor de bloemen.

Meersman krijgt nog kansen

Gert Steegmans is al een tijdje op zoek naar zijn snelle benen. De renner van Omega Pharma-Quick Step won in het verleden op de macht enkele knappe ritzeges in de Ronde van Frankrijk. De laatste jaren moet Steggels echter vrede nemen met een rol als loods in een sprinttrein. Met een respectievelijk 13de en 23ste plek in de uitslag, zijn de Vuelta-prestaties van onze inmiddels 31-jarige landgenoot ook nu weer niet om naar huis te schrijven.

Gianni Meersman legde vandaag in Lograño verrassend beslag op derde plaats. Toch staat de 26-jarige Tieltenaar in het peloton niet bekend als een pure spurter. De renner van Lotto-Belisol voelt zich het best in zijn sas op de lastigere aankomsten. Wanneer de snelste mannen hun krachten verspillen op de heuveltjes, blijft Meersman vaak over als rapste van het pak. Zo sprintte hij vorige week naar een knappe derde plaats in de Clasica San Sebastian.

Als alles goed loopt, mag Gianni - met de indrukwekkende wespentaille - het de volgende weken opnemen tegen thuisrijder Alejandro Valverde op de moeilijkere aankomsten. We duimen op een goede afloop.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in