Björn Leukemans (Vacansoleil-DCM) heeft woensdag voor het derde jaar op rij de Druivenkoers in Overijse (1.1) op zijn naam geschreven. Met een derde zege op rij heeft Leukemans alvast een record beet. Geen renner deed hem dat ooit voor en hij heeft er afstand mee genomen van Johan Museeuw en Serguei Ivanov die ooit twee jaar na elkaar wonnen. Daarmee is de Antwerpenaar ook genaderd tot op een overwinning van het record van vier successen van Roger De Vlaeminck.

De 35-jarige Leukemans haalde het na een late demarrage op de Schavei. De Kazach Dimitry Muravyev (Astana) kreeg de kopman van Vacansoleil-DCM net niet meer te pakken. De spurt voor de derde plaats ging naar de Nederlander Johnny Hoogerland, een ploegmaat van Leukemans.

Numeriek overwicht

Na een lange ontsnapping van Jan Barta, Philipp Walsleben en Ronan McLaughlin viel de beslissing zoals gebruikelijk in de finale met zijn acht ronden over het Schavei, de Speelberg en de Gemeenteberg. Halfweg die lokale ronden reden ze met elf weg: Gert Dockx, Francesco Gavazzi, Muravyev, Leukemans, Marco Marcato, Hoogerland, Reinier Honig, Sander Armee, Bartosz Huzarski, Niels Albert en Paul Voss. Het numerieke overwicht in de kopgroep was dus voor Vacansoleil-DCM met drie tegenover twee voor Astana.

Na enkele pogingen van ondermeer Armee en Albert viel de beslissing tijdens de laatste beklimming van het Schavei. Leukemans gooide er al zijn troeven op tafel. Tegen die demarrage was Muravyev niet opgewassen al mocht Leukemans nooit verzwakken want meer dan een handvol seconden gaf de Kazach niet prijs. Eind goed al goed voor Leukemans, die eindelijk zijn eerste zege van het seizoen pakte.

Record De Vlaeminck

Leukemans kan nu verder op zoek naar het record van Roger De Vlaeminck, die de Druivenkoers in 1970, 1972, 1974 en 1978 gewonnen heeft.

Uitslag:

1. Bjorn Leukemans, 193 km 4:37:50
(gem: 41,680 km/u)
2. Dimitriy Muravyey (Kaz) 0:06
3. Johnny Hoogerland (Ned)
4. Marco Marcato (Ita)
5. Francesco Gavazzi (Ita)
6. Gert Dockx
7. Paul Voss (Dui)
8. Bartosz Huzarski (Pol)
9. Reinier Honig (Ned)
10. Sander Armee
11. Niels Albert
12. Steven Caethoven 0:55

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig