Primeur voor UZ Leuven met transplantatie van afgekeurde longen
Foto: health lob
In het Universitair Ziekenhuis van Leuven is men er in geslaagd een behandeling op punt te stellen die het mogelijk maakt om eerder afgekeurde longen toch te transplanteren. De nieuwe techniek opent de deur voor de transplantatie van andere organen met een mindere kwaliteit. Dat meldt de website van De Redactie.

De nieuwe techniek is een primeur in ons land. De donorlongen die gebruikt werden voor de succesvolle transplantatie waren eerder ongeschikt verklaard, nadat de donor hersendood bleek. Longen van eventuele donoren die hersendood worden verklaard, zijn ongeschikt voor transplantatie wegens het vocht dat zich in deze organen opstapelt. Dat vocht zorgt immers voor een 'neurogeen longoedeem'.

Het longtransplantatieteam van het Leuvense Universitair Ziekenhuis is er nu toch in geslaagd om longen van een hersendode donor te transplanteren. Deze longen werden aangesloten op een beademingstoestel en via een speciale bloedoplossing werd het overtollige vocht aan de longen onttrokken. Na enkele uren konden de longen toch gebruikt worden voor transplantatie.

Dirk Van Raemdonck, professor aan het UZ van Leuven, denkt dat dankzij de nieuwe technieken tot 25 procent meer transplantaties kunnen plaatsvinden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig