De verschillende Franstalige partijen brengen hulde aan de overleden oud-PS-voorzitter Guy Spitaels. Ecolo heeft het over 'een politicus van een zeldzaam kaliber die tijdens de tweede helft van de vorige eeuw zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van België en Wallonië', CDH benadrukt zijn intelligentie en engagement voor Wallonië, terwijl MR-voorzitter Charles Michel hem herinnert als een reus uit de politiek.

'Of het nu op academische vlak was, als burgemeester van Aat, als minister of als Waals minister-president, Guy Spitaels kon zich steeds boven het partijgewoel plaatsen om een ambitieuze visie op het federalisme of de toekomst van Wallonië te doen gelden', zeggen Ecolo-voorzitters Olivier Deleuze en Emily Hoyos.

En hoewel hij al jaren van de politieke bühne was verdwenen, bleef Spitaels indruk maken met zijn denkoefeningen en politieke analyses, waarbij hij soms tegen de stroom durfde ingaan, bijvoorbeeld op het vlak van internationale politiek, voegden de Franstalige groenen eraan toe.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen herinnert aan 'het grote engagement' van Spitaels 'voor Wallonië als minister-president van de Waalse regering en als Waals parlementsvoorzitter'. Hij staat ook stil bij zijn scherpe analyses en bij 'het plezier van het lezen van zijn boeken over de internationale politiek'.

Voor MR-voorzitter Charles Michel blijft vooral de herinnering aan een politieke reus overeind, niet alleen uit de Waalse en nationale, maar ook de internationale politiek. 'Guy Spitaels besteedde daar de voorbije jaren veel tijd aan, bijvoorbeeld met het publiceren van pertinente boeken. Het was een intellectueel van hoog niveau met wie het altijd interessant debatteren was', aldus Michel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig