Guy Spitaels overleden
Foto: belga
Voormalig PS-voorzitter Guy Spitaels is overleden. Bij Spitaels werd onlangs een hersentumor vastgesteld. Spitaels werd 80 jaar.

Guy Spitaels, die werd geboren op 3 september 1931, studeerde politieke en sociale wetenschappen en behaalde daarna een doctoraat in de rechten. In 1961 sloot hij zich aan bij de Franstalige socialisten.

In 1974 werd Spitaels senator, in 1977 burgemeester van Aat en minister van Arbeid. In 1979 werd hij vicepremier in de opeenvolgende regeringen Martens I, II, III en IV.

Dieu

Spitaels kon zich in de jaren tachtig opwerken tot de machtigste Franstalige politicus van het land. Hij werd daarvoor bedacht met de bijnaam 'Dieu'. Hij slaagde erin de PS in 1987 terug in de regering te brengen, nadat zijn partij in 1981 in de oppositie verzeild was geraakt.

In 1992 gaf hij na 11 jaar het partijvoorzitterschap op om Waals minister-president te worden. Maar omdat zijn naam genoemd werd in de Agusta-affaire, moest hij later aftreden.

Spitaels stond in 1998 samen met de voormalige ministers Willy Claes en Guy Mathot voor het Hof van Cassatie terecht. In de zaak Agusta-Dassault werd hij veroordeeld voor passieve corruptie tot twee jaar met uitstel. Hij verloor ook voor vijf jaar zijn politieke rechten, maar bleef burgemeester van Aat tot hij zich in 2000 uit het politieke leven terugtrok.

Hersentumor

In februari 2011 werd hij het slachtoffer van een overval toen hij thuiskwam in Brussel. Bij de medische tests na het incident werd een hersentumor ontdekt. In september vorig jaar gaf hij nog een interview waar hij zich optimistisch toonde over de toekomst van België. Hij riep de PS en MR ook op om samen te bepalen hoe ze Wallonië wensen te besturen.

Met het overlijden van Spitaels verliest de Parti Socialiste op korte tijd een tweede kopstuk. Op 5 augustus stierf voormalig minister van Pensioenen Michel Daerden aan de gevolgen van een hartaanval.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig