Studiecentrum voor Kernenergie ontkent berichten over problemen met reactoren
Foto: pol de wilde - corelio
Berichten dat alle zeven kernreactoren in ons land gevaar lopen zijn 'zeer voorbarig'. Dat zegt directeur-generaal Eric van Walle van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Hij reageert daarmee op een bericht uit Het Laatste Nieuws, waarin hij verkeerd geciteerd werd.

Volgens Het Laatste Nieuws had Van Walle gewaarschuwd dat in alle reactoren van die generatie - wereldwijd - afwijkingen kunnen opduiken. Van Walle zegt dat hij wel met deze uitspraak geconfronteerd werd, maar daarop antwoordde dat dit 'erg voorbarig' is.

Van Walle ontkent dat nu echter. Volgens hem heeft de krant onterecht quotes aan hem toegeschreven. Hij wijst er ook op dat bij het artikel een foto van FANC-directeur-generaal Willy De Roovere, maar bij het onderschrift stond dat het om Van Walle ging.

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) haalt maandag in onze krant dan weer fel uit naar de aanpak van de dossiers Doel 3 en Tihange 2 door het FANC, het federaal agentschap voor nucleaire controle.

Hij is scherp voor FANC-directeur-generaal Willy De Roovere, die hij beschuldigt van ’paniekzaaierij’ nadat De Roovere zaterdag in De Morgen aangaf dat 'er meer dan 50 procent kans bestaat dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt als in Doel'.

Nog volgens Vande Lanotte is een stijging van de stroomprijs voor de consument, zoals aangekondigd door staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet, ongewenst.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig