Monti: 'Het gaat beter met Italië'
Foto: EPA
Italië is aan de beterhand. Dat zegt de premier van het land, Mario Monti. De technocraat verwacht dat Italië de crisis zal doorstaan en prijst ook de houding van het parlement, dat over het algemeen de (moeilijke) beslissingen van de regering steunt.

De Italiaanse premier sprak zondag op een bijeenkomst van poltici en bedrijfsleiders in Rimini. 

Monti, die sinds november een zakenkabinet leidt dat de Italiaanse economie uit het slop moet trekken, zei niet wanneer hij denkt dat Italië de crisis te boven zal komen. Maar het gaat nu beter dan een jaar geleden, stelt de premier. Er zijn enkele hervormingen doorgevoerd die vroeger telkens op de lange baan werden geschoven, en die nu voor de nodige verandering hebben gezorgd. Met name het inperken van de gulle Italiaanse pensioenen heeft de economie deugd gedaan. 

Volgens Monti is de verbetering ook te danken aan het parlement, dat zonder al te veel te morren de moeilijke beslissingen van de regering-Monti steunt. 'Ik zie dagelijks het mirakel van rivaliserende politici die zich samen achter de anti-crisismaatregelen scharen', zo zei hij. Enkel de seperatistische partij Lega Nord blijft zich verzetten tegen de regering, maar die partij heeft door schandalen veel krediet verloren bij de kiezers.

Monti kwam vorig jaar aan de macht nadat de vorige premier, Silvio Berlusconi, onder druk van de markten was opgestapt. De Italiaanse rente op staatspapier was dramatisch gestegen. Het lot van het land werd vervolgens toevertrouwd aan een zakenkabinet onder leiding van de econoom Monti.