In de wijk Schoenmakershoek in het zuid-Nederlandse Etten-Leur zijn zaterdagavond honderden kakkerlakken ontdekt in de openbare ruimte. De brandweer heeft een groot aantal meteen na de vondst met branders bestreden, maar mogelijk zijn ze nog niet allemaal weg. Op dit moment wordt bekeken hoe de overgebleven diertjes moeten worden verdelgd.

Hoe de dieren daar zijn terechtgekomen, is nog onbekend. Het vermoeden bestaat dat de beestjes door iemand zijn achtergelaten in een nabijgelegen bos.

Overdag is het lastig om te zien of de kakkerlakken er nog zijn, aangezien ze zich dan schuilhouden. 'Omdat het nachtdieren zijn', verduidelijkt de woordvoerster van de gemeente.

Giftig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is ingeschakeld om de kakkerlakken te onderzoeken, maar volgens de gemeente blijkt uit een eerste analyse dat het om boskakkerlakken gaat. Die zijn niet giftig, maar ze kunnen indirect wel van invloed zijn op de volksgezondheid. Kakkerlakken kunnen bacteriën, virussen of schimmels bij zich hebben.

Deuren gesloten houden

De gemeente adviseert bewoners van de wijk deuren zoveel mogelijk gesloten te houden en kinderen de kakkerlakken niet op te laten pakken of in hun mond te steken. Als mensen een kakkerlak in hun huis vinden, moeten ze deze doodtrappen met de voet. 'Belangrijk is wel dat u de schoen waarmee u dat doet meteen daarna met chloor en warm water afspoelt en dat u de gedode kakkerlak met heet water overgiet of verbrandt', adviseert de gemeente in een bewonersbrief.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig