In Brussel zijn zondagnamiddag enkele duizenden deelnemers komen opdagen voor een protestmars tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Een aantal ouders van slachtoffers steunen het initiatief. Ze eisen onder andere een hervorming van justitie.

De manifestanten verzamelden op het kruispunt van de Albert II-laan en de kleine ring, nabij het noordstation. Het eindpunt van de mars was het Brusselse justitiepaleis, op het Poelaertplein. Omstreeks 16 uur kwam daar de kop van de mars aan. 

De optocht was met een kleine vertraging vertrokken, omdat er gewacht werd op een groepje manifestanten dat met de trein uit Ottignies kwam, aldus de organisatoren. Er zouden in totaal 5.000 mensen zijn opgedaagd, zeggen ze. 

Toespraken

Voor de start van de mars werden verschillende toespraken gehouden. Aan het woord kwamen onder andere organisator Jean-Denis Lejeune, Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez, Paul Marchal, de vader van de door Marc Dutroux ontvoerde en vermoorde An, en Patricia Lefranc, de vrouw die in 2009 door haar ex-vriend met zwavelzuur werd overgoten.

De betogers willen volgens Paul Marchal, de vader van An, twee boodschappen de wereld insturen. 'Martin mag op dit ogenblik niet vervroegd vrijkomen', legt Marchal uit aan de VRT. 'Daarnaast wil ik ook blijven hameren op het feit dat slachtoffers veel te weinig worden betrokken in de procedure', aldus Marchal. 'Met hun stem wordt eigenlijk geen rekening gehouden.'

Paul Marchal staat niet achter de beslissing van het klooster in Malonne. De Arme Klaren willen Martin opvangen na haar vrijlating.

Ook in Malonne werden al verschillende betogingen georganiseerd tegen de komst van Martin.

De organisatoren van de mars in Brussel hebben zondag nog een onderhoud met minister van Justitie Annemie Turtelboom en zullen tijdens die ontmoeting hun eis voor een hervorming van het gerecht herhalen.

Kind onwel

De betoging vond niet in de beste omstandigheden plaats: de hoge temperaturen speelden de manifestanten parten en een kind werd onwel. Het slachtoffertje werd door de hulpdiensten verzorgd. Langs het parcours wordt op verschillende plaatsen water uitgedeeld.