Wikileaks-oprichter Julian Assange heeft zondag voor het eerst in het openbaar gesproken sinds hij op 19 juni zijn toevlucht zocht in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij roept de Verenigde Staten op om de heksenjacht tegen Wikileaks te stoppen.

Assange gaf een toespraak op het balkon van de ambassade van Ecuador. Er was een grote menigte opgedaagd om naar hem te luisteren. De politie was talrijk aanwezig. 

In zijn speech richtte Assange zich met name tot de Verenigde Staten en president Barack Obama in het bijzonder: hij riep op om 'de heksenjacht tegen Wikileaks' te stoppen en vroeg in één adem ook om Bradley Manning, de militair die geheime documenten doorspeelde aan Wikileaks, vrij te laten. Manning wordt vervolgd voor hulp aan de vijand. Hij zit al meer dan 800 dagen gevangen.

'Wikileaks ligt onder vuur, en zo ook onze vrijheid van meningsuiting en het welzijn van onze maatschappij', aldus Assange. 'We moeten dit moment aangrijpen om de Verenigde Staten duidelijk voor de keuze te stellen: keren ze terug naar de revolutionaire waarden waarop ze gebouwd zijn of sleuren ze ons mee in een wereld van verdrukking?'

De Australiër prees in zijn toespraak ook Ecuador voor zijn 'moed'. Het land verleende deze week asiel aan Assange.

Voor het eerst in openbaar

Het was de eerste keer dat Assange in het openbaar verscheen sinds hij op 19 juni naar de ambassade van Ecuador was gevlucht. Die dag werd een uitleveringsbevel tegen hem uitgevaardigd. Assange (41) wordt in Zweden verwacht voor een verhoor in een verkrachtingszaak. Assange vreest echter door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van staatsgeheimen.

Groot-Brittannië is nog steeds van plan om het uitleveringsbevel na te leven. Assange heeft dan wel asiel gekregen van Ecuador, het ziet er momenteel niet naar uit dat hij daadwerkelijk naar het land kan reizen. Zodra hij voet uit de ambassade zet, wordt hij gearresteerd, zo lieten de Britse autoriteiten weten.

Net voor de toespraak van Assange op het balkon, kwam ook diens advocaat met een mededeling. Advocaat Baltasar Garzon - die wel gewoon buiten de ambassade stond - zei aan journalisten dat zijn cliënt de moed niet liet zakken. 'Assange heeft zijn advocaten opdracht gegeven een juridische stap te zetten om de rechten te vrijwaren van WikiLeaks, van Julian zelf en van alle mensen tegen wie een onderzoek loopt', aldus de bekende Spaanse (ex-)rechter.