Zeker driehonderd Filipijnse reddingswerkers zijn zondag op zoek naar de minister van Binnenlandse Zaken Jesse Robredo en zijn twee piloten. Hun vliegtuigje stortte zaterdag in zee. Het is onduidelijk of Robredo het ongeluk heeft overleefd. Een medewerker van Robredo wist zich wel te redden.

De tweemotorige Piper Seneca zou Robredo (54) zaterdagmiddag van Cebu naar zijn woonplaats Naga brengen, maar kreeg volgens minister van vervoer Mar Roxas motorpech. De piloot meldde het naburige vliegveld van Masbate dat hij een noodlanding wilde inzetten, maar het vliegtuigje stortte even nadien in zee.

Tientallen duikers doorzoeken zondag het water en er zijn helikopters en schepen ingezet. De medewerker van Robredo, Jun Abrazado, overleefde de crash. Hij verloor zijn bewustzijn door de klap en toen hij bijkwam stond het water tot aan zijn kin, zei Roxas. Hij heeft gezocht naar Robredo maar kon hem in de cabine niet vinden, aldus Roxas.

'Op het moment van de crash waren de onderstromen heel, heel sterk', zei Roxas. 'We hopen dat hij zich ergens drijvende weet te houden aan een brokstuk of een stuk hout.'

Robredo is een van de vertrouwelingen van president Benigno Aquino III in het kabinet. Hij had een belangrijk aandeel in Aquino's verkiezingsoverwinning in 2010. Zijn populariteit dankt hij aan zijn hervormingsgezindheid en zijn schone imago in een land waar corruptie welig tiert. In 2000 won hij de Ramon Magsaysay-prijs - de Aziatische versie van de Nobelprijs - voor goed bestuur.