De Britse geheime dienst heeft de Syrische rebellen geholpen bij het opzetten van enkele geslaagde aanvalen tegen het regeringsleger. Dat schrijft de krant The Sunday Times, die in het artikel een lid van de Syrische oppositie aan het woord laat.

Volgens de krant is het de eerste keer dat aan het licht wordt gebracht welke rol de Britse geheime dienst speelt bij de opstand tegen het Syrische regime.


Het oppositielid dat in de krant geciteerd wordt, stelt dat de Britse autoriteiten 'op de hoogte zijn en voor 100 procent instemmen' met de geheime informatie die vanuit de Britse militaire basis in Cyprus via Turkije naar de rebellen van het Vrije Syrische Leger wordt doorgesluisd.

'De Britse geheime dienst observeert vanop Cyprus aandachtig wat er zich afspeelt. Dat is erg handig, want ze ontdekken heel wat dingen', luidt het. 'De Britten geven de informatie aan de Turken en de Amerikanen en wij vangen het vervolgens op van de Turken.'

Nog volgens het oppositielid ging de meest nauwkeurige informatie tot nu toe over de bewegingen van het regeringsleger in de richting van Aleppo, een stad die gedeeltelijk door de rebellen gecontroleerd wordt.