Japanse activisten zijn zondagochtend bij een door China opgeëiste eilandengroep naar wal gezwommen en hebben op een eiland Japanse vlaggen gehesen. Een tiental activisten is zonder toestemming geland op Uotsuri, deel van een kleine archipel die in Japan bekend staat als Senkaku en in China als Diaoyu.

De onbewoonde eilandengroep ligt in een heel visrijk gebied en er zijn waarschijnlijk ook olievelden in de buurt. Japan heeft er zeggenschap over, maar de eilanden worden ook opgeëist door China en Taiwan.

De actie van zondag was eerder al aangekondigd en stuitte op protest van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Elke eenzijdige actie die door Japan op de eilanden wordt ondernomen is illegaal en ongeldig', liet het ministerie zaterdag weten.

Eerder deze week reisden veertien Chinezen per boot af naar de eilanden om naar de kust te zwemmen. De Japanse autoriteiten hielden hen woensdag aan omdat ze zonder toestemming aan land waren gekomen. Japan probeerde het incident stil te houden door hen vrijdag snel uit te zetten.

Activisten uit beide landen hebben meer plannen om de eilanden te bezoeken. De kans is groot dat de territoriale spanningen hierdoor verder oplopen.

Rouwen


Degenen die zondag op Uotsuri landden zijn leden van een groep ultraconservatieve parlementariërs en lokale politici. Zij bezochten het water rond de betwiste eilanden om te rouwen om de slachtoffers van een bootongeluk tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

'Vier dagen geleden zijn Chinezen illegaal op het eiland geland. Daarom moesten we op een stevige manier opnieuw duidelijk maken dat dit ons grondgebied is', zei politicus Koichi Mukoyama. Hij was met zeven andere conservatieve parlementariërs aan boord van een boot in de vloot van twintig schepen die naar de eilanden zijn afgereisd.

Op foto's van het Japanse persbureau Kyodo zijn verschillende mannen en vrouwen in straatkleding te zien die nog nat is van het zwemmen. Zij zwaaien met een Japanse vlag boven de rotsen op het onbewoonde eiland.