Eén dode na busongeval met Duitse jongeren
Foto: EdA Labeye
Een Tsjechische bus met Duitse jongeren is zondagochtend op de E40-autosnelweg ter hoogte van Cerexhe-Heuseux over de vangrails terechtgekomen. Daarbij viel één dode.

Het ongeval deed zich omstreeks 6.15 uur voor ter hoogte van Cerexhe-Heuseux, een deelgemeente van Soumagne. Het gemeentelijk noodplan werd onmiddellijk afgekondigd, evenals het medisch noodplan, waarmee de ziekenhuizen rond Soumagne werden ingeschakeld. Verschillende ambulances en andere hulpvoertuigen kwamen ter plaatse. In totaal zaten 61 passagiers in de bus, waaronder twee chauffeurs. De jongeren waren onderweg naar München.

De overleden passagier zou vooraan in de bus gezeten hebben. Hij werd in levensgevaar met een medische helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar later aan zijn verwondingen. De andere gewonden werden met ambulances naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

Wie ongedeerd bleef, kreeg opvang in het sportcentrum van Soumagne. Daar werd een ontbijt aangeboden, de slachtoffers kregen er ook bijstand van de sociale dienst en van psychologen.

In slaap gevallen

De eerste vaststellingen wijzen erop dat de chauffeur van de bus in slaap gevallen is tijdens het rijden. Het parket van Luik is ter plaatse.

Op de autosnelweg ontstond na het ongeluk een lange file. De problemen op de weg kunnen nog een tijd aanslepen want de bus, die zich op instabiele ondergrond in de berm naast de weg bevindt, moet nog worden getakeld.

Om 10.30 uur was het gemeentelijk noodplan nog steeds van kracht. Tegen de middag of in het begin van de namiddag zal in Soumagne een andere bus arriveren die de Duitse jongeren terug naar Duitsland zal brengen.

Milquet betuigt medeleven

In een mededeling betuigde minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) haar medeleven met het dodelijke slachtoffer. Voorts prees ze de 'snelheid, efficiëntie en groot professionalisme' van de hulpverleners'.

'De samenwerking tussen de plaatselijke autoriteiten, de diensten van de lokale en federale politie, de hulpdiensten, de civiele bescherming, de ziekenhuizen en het Crisiscentrum verliep optimaal en snel', klonk het.