Bondgenoten Ecuador waarschuwen Britten
Foto: AP
Een eventuele inval van de Britse politie in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange te arresteren, zou wereldwijd 'ernstige gevolgen' met zich meebrengen. Dat heeft de Bolivariaanse Alliantie voor de Amerika's (Alba), een samenwerkingsverband waar onder ander Ecuador, Cuba, Venezuela en Nicaragua deel van uitmaken, zondag duidelijk gemaakt.

'We waarschuwen de regering van het Verenigd Koninkrijk voor de ernstige gevolgen die er wereldwijd in beweging zouden worden gezet bij een directe agressie tegen de territoriale integriteit van de Republiek Ecuador in Londen', verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Alba-landen in een mededeling die na afloop van een spoedzitting werd voorgelezen door de Venezolaanse minister Nicolas Maduro.

'We wijzen de intimiderende bedreigingen af die door de woordvoerders van de regering van het Verenigd Koninkrijk werden uitgesproken, omdat ze ingaan tegen de principes van soevereiniteit en territoriale integriteit van de naties', luidt het voorts.

De Alba-landen waren in Guayaquil in Ecuador in spoedzitting samengekomen om te overleggen over de betrekkingen tussen Ecuador en Groot-Brittannië. Ecuador had donderdag asiel verleend aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die al twee maanden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft. De Britten dreigden daarop om de ambassade binnen te dringen om Assange te arresteren en uit te leveren aan Zweden.

Zweden wil de 41-jarige Australiër ondervragen in verband met verkrachting en seksueel geweld.