16-jarige bekent betrokkenheid marteldood Priscilla aan zijn kleine broer
Foto: BELGA
De 16-jarige buurjongen A.B. blijkt nog voor zijn aanhouding aan zijn kleine broer te hebben opgebiecht dat hij betrokken was bij de marteldood van Priscilla S..

Waarom A.B. uitgerekend zijn kleine broer in vertrouwen heeft genomen, is een raadsel. Hij zocht wellicht iemand om zijn hart te luchten en thuis is er geen vader meer. Die is twee jaar geleden om het leven gekomen toen hij bij sneeuwweer aan zijn auto werkte. De auto ging aan het glijden en verpletterde hem.

Groot geheim

De kleine broer van A.B. wist dus al ruim voor de arrestatie wat er die bewuste nacht in het huis van buurman Johan D.V. met Priscilla was gebeurd, en wat de twee minderjarige buurjongens A.B. (16) en een twaalfjarige jongen met haar hadden gedaan, zodat ze stierf. Dat vertelde de nonkel van A.B., die gisteren op de broer en de zus van A.B. paste.

'De jongere broer schrok dan ook niet toen hij hoorde waarom zijn oudere broer door de politie werd meegenomen en niet meteen naar huis terugkeerde. Maar hij had niets verteld over wat hij wist. Hij vertelde het grote geheim van zijn grote broer aan niemand door.'

Zwijgen tot het uiterste is ook wat de 12-jarige buurjongen heeft gedaan, de andere minderjarige verdachte in dit dossier. Hij was de laatste van de drie verdachten die tijdens de lange ondervragingen tot bekentenissen overging. Lang nadat eerst Johan D.V. (41) en buurjongen A.B. hun aandeel in de dood van Priscilla (gedeeltelijk) bekend hadden.

Gruwelijke pesterijen

Uit die bekentenissen blijkt trouwens dat de twee minderjarigen een cruciale rol gespeeld hebben in de gruwelijke pesterijen die Priscilla uiteindelijk het leven kostten. Johan D.V., in wiens huis het drama zich heeft afgespeeld, keek vooral toe vanuit zijn zetel. Hij zou enkele schuchtere pogingen hebben ondernomen om het escalerende geweld tegen Priscilla een halt toe te roepen. Maar op andere momenten deed hij mee met de jongens.

Maar het waren de jongens die het voortouw namen in de mishandeling. Het begon met duwen en trekken, maar ontaardde in harde klappen in het aangezicht van het 14-jarige meisje. Tussendoor besmeurden ze het weerloze slachtoffer met hondendrek en dwongen ze haar om urine te drinken. Dat laatste zou een idee van de twee minderjarigen geweest zijn. Al heeft Johan D.V. aan die vernederende mishandeling wel meegewerkt.

De drie verdachten zullen de komende dagen nog herhaaldelijk op de rooster gelegd worden om te achterhalen wie exact welke rol heeft gespeeld, en om na te gaan wat er zich in de momenten voor de dood van Priscilla heeft afgespeeld in het huis. Tot nog toe houden de drie vol dat ze op het moment van haar dood lagen te slapen, en pas bij het wakker worden merkten dat het meisje overleden was.

Dinsdag moet de raadkamer beslissen of Johan D.V. verder aangehouden blijft. Zijn advocaat zal hoogstwaarschijnlijk uitstel vragen om het dossier grondig te bestuderen. De twee minderjarigen blijven opgesloten in de jeugdinstelling, zoals hun jeugdrechter dat nodig acht.