Movistar heeft zaterdag de openende ploegentijdrit in de 67e Ronde van Spanje gewonnen. Over 16,5 kilometer was de Spaanse formatie in Pamplona tien seconden sneller dan het Nederlandse Rabobank. Omega Pharma-Quick.Step en het Amerikaanse BMC werden in dezelfde tijd als Rabobank derde en vierde. Lotto-Belisol werd zesde, op twaalf seconden van Movistar. De 25-jarige Spanjaard Jonathan Castroviejo bolde als eerste van Movistar over de meet en is de eerste leider. .

Net als in 2010 en 2011 begon de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. Het 16,5 kilometer lange traject in Pamplona, dat grotendeels het parcours van de historische stierenloop volgde, was behoorlijk technisch door de smalle straten in het centrum. De aankomst lag in het Plaza de Toros, de grootste stierenarena van de stad, en vooral in die linke finale zette Rabobank de concurrentie op achterstand. Lars Boom nam zijn ploeg daar op sleeptouw. Niemand leek nog over die tijd te komen, tot de ploeg van titelverdediger Juanjo Cobo alsnog de tegenstand wegblies.

Team Sky, favoriet voor de dagzege, kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Omega Pharma-Quickstep sneuvelde op minder dan één seconde, net als BMC waar vooral Philippe Gilbert zich toonde. Bij Saxo Bank toonde Alberto Contador zich erg sterk maar de dagzege kwam nooit in beeld. Lotto-Belisol deed het lang niet slecht en finishte als zesde op een handvol seconden.

Garmin was de verliezer van de dag, meerdere renners gingen tegen de vlakte.

Uitslag:

1. Movistar (Spa) de 16,5 km in 18:51
2. Rabobank (Ned) op 0:10
3. Omega Pharma-Quick.Step (Bel)
4. BMC (VSt) 0:10
5. Sky (GBr) 0:12
6. Lotto-Belisol (Bel)
7. Saxo Bank-Tinkoff Bank (Den) 0:14
8. Katusha (Rus) 0:15
9. Euskaltel-Euskadi (Spa) 0:38
10. Astana (Kaz) 0:33

Stand:

1. Jonathan Castroviejo (Spa/Movistar) in 18:51
2. Javier Moreno Bazan (Spa) op 0:01
3. Benat Intxausti Elorriaga (Spa)
4. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col)
5. Alejandro Valverde (Spa)
6. Juan Jose Cobo (Spa) 0:04
7. Niki Terpstra (Ned) 0:10
8. Dario Cataldo (Ita)
9. Kevin De Weert (Bel)
10. Kristof Vandewalle (Bel)