Foo Fighters eren slachtoffers
Foo Fighters Foto: 'cia Jansen
Tijdens hun optreden zaterdagavond op Pukkelpop bracht de Amerikaanse band Foo Fighters hulde aan de slachtoffers van de ramp vorig jaar. Eerder op de avond werd ook een minuut stilte gehouden op het festivalterrein.

Het optreden van Foo Fighters als headliners op Pukkelpop 2012 had een belangrijke symbolische waarde. De band stond vorig jaar klaar om de donderdagavond van het festival af te sluiten toen de storm losbrak die leidde tot het voortijdige stopzetten van het festival.

Zanger Dave Grohl voelde zich dan ook erg betrokken en droeg het nummer 'One of these days' zaterdagavond op aan de slachtoffers van de ramp. Het publiek reageerde erg emotioneel. Veel fans hadden voor het optreden ballonnen in hartvorm meegenomen.

Minuut stilte

Eerder op de avond werd om 18.10 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de Pukkelpopramp die aan vijf mensen het leven kostte. Exact een jaar geleden kleurde de lucht boven de Pukkelpopwei zwart en barstte een ongezien onweer los.

'Vrienden, naar aanleiding van de gebeurtenissen op Pukkelpop vorig jaar houden we nu een minuut stilte', klonk het iets over zessen bij wijze van aankondiging door de boxen.

Daarna viel over het festivalterrein een indrukwekkende stilte. Op alle podia waren de artiesten gestopt met muziek maken. Na de minuut barstte het publiek in een luid applaus en gejuich uit.

Op de weide is ook een herinneringsplek ingericht waar mensen een gekleurd lintje kunnen ophangen.

Hitte

De derde en laatste dag van het muziekfestival Pukkelpop in Kiewit werd overheerst door een tropische hitte van ver voorbij de 30 graden. Voor de 66.000 Pukkelpoppers was het een dag van bakken en braden. Iedereen probeerde op zijn manier verkoeling te zoeken.

De kleinste plekjes die iet of wat schaduw opleverden, waren meteen volzet en de watereilanden werden zeer druk bezocht. Festivalgangers besprenkelden zich met water en smeren zich in tegen zonnebrand. Het was wachten tot de zon stilletjes onder ging en de temperatuur draaglijker werd.