Het stadsbestuur van Namen wil niet langer opdraaien voor de bewaking van het klooster in Malonne, waar Michelle Martin zal worden opgevangen na haar mogelijke vrijlating. De lokale politie beveiligt het gebouw nu tegen vandalisme en brandstichting.

Al twee weken draait het lokale politiekorps overuren bij het klooster. De poorten worden dag en nacht bewaakt nadat er bedreigingen waren binnengekomen. Ook zijn er geregeld betogingen tegen de komst van Martin, waarvoor extra manschappen worden ingezet.

Volgens Maxime Prévot, de burgemeester van Namen, is de rekening inmiddels opgelopen tot 42.000 euro. 'En de kosten zulllen nog oplopen als ze er eenmaal verblijft.'

'Het is niet fair dat dit allemaal op de nek van de lokale politie terechtkomt en dat wij ook nog eens moeten opdraaien voor alle extra kosten', zegt Prévot in Het Laatste Nieuws. Hij vindt dat de federale politie ter hulp moet schieten.

Vergadering

'De beveiliging van een lokaal gebouw behoort wettelijk gezien tot de bevoegdheid van de lokale politie. Daar komen wij niet in tussen', reageert de federale politie. Om hen toch nog te proberen overtuigen organiseert de burgemeester volgende week een vergadering.

Ook vindt Prévot dat de zusters zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de bewaking van het klooster. 'Ze moeten de gevolgen van hun eigen beslissingen dragen', zegt de burgemeester. 'Ze moeten zelf bewaking voorzien en in de gaten houden wie er binnen en buiten gaat. Een gastenverblijf zoals de zusters nu hebben, zal bijvoorbeeld onmogelijk worden.'

Morgen wordt er in Brussel mars gehouden tegen de mogelijke vrijlating van Martin.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig