Dag op dag 3 maanden geleden ging Facebook met het nodige tromgeroffel en trompetgeschal naar de beurs. Deze grootste beursintroductie aller tijden, of zo wou men ons doen geloven, lijkt op dit moment niets meer dan een grote flop. Geen enkele beursintroductie deed het slechter, was zelfs al ergens te lezen. Maar zoiets gaan verifiëren laat ons wellicht enkel een open deur intrappen.

Gisteren

Ook over het waarom van dit fiasco vloeide al heel wat inkt. Niet enkel door de pers, ook door juristen en advocaten. Zoals gewoonlijk wijzen alle partijen naar elkaar met de beschuldigende vinger. Hierbij worden redenen aangehaald gaande van de computerstoring die het openen van de beurshandel met een half uur vertraagde en zo voor onrust bij beleggers zorgde, tot het verbloemen van de te verwachten resultaten bij de sociale netwerksite.

Vandaag

Deze uitschuiver bleef dan ook niet zonder gevolgen. Naast de gigantische papieren verliezen bleven ook rechtszaken niet uit. Het lijkt erop dat beleggers de drie maanden dat hun gehypte aandeel op de beurs noteert willen ‘vieren’, want uitgerekend vandaag gaan we op het ogenblik van schrijven voor een afgeronde 50% verlies op de introductieprijs. Voor de pechvogels die het aandeel tijdens de eerste uren oppikten aan $44 en er nog geen afscheid van namen betekent dit zelfs een verlies van 53%.

Morgen

Dit nieuw diepterecord en het breken van de $20, kan te maken hebben met de 250 miljoen aandelen die gisteren vrijkwamen uit hun lock-up periode (een periode waarin aandelen niet mogen worden verkocht). Dit voorspelt dan mogelijks weinig goeds voor de nabije toekomst. Want tussen 15 oktober en 13 november komen er nog eens zoveel aandelen vrij. Kers op de taart is 14 november waar 1,2 miljard aandelen vrij mogen worden verkocht. Mocht u langs de kassa willen passeren via de IPO en jezelf op papier rijk had gerekend, zou jij dan eieren voor je resterende geld kiezen als je eindelijk mag verkopen? In de tweede helft van november krijgen we hier een niet mis te verstaan antwoord op.

Tua culpa

Weet er iemand tot wie ik mij moet wenden om me aan te sluiten als gedupeerde? Ik heb namelijk aanzienlijke schade geleden. Facebook gekocht aan $41 terwijl ik verwachtte dat het naar $90 zou gaan. Zoals jullie weten is dat niet gebeurd, waardoor ik toch aanzienlijk wat geld misliep. Als Facebook zo hot zou zijn geweest als ze ons wilden doen geloven was die $90 makkelijk haalbaar. Ik voel me dus bedrogen.

Uiteraard sprak ik hier niet uit eigen naam. Daags voor de beursgang, schreef ik via ditzelfde medium de niet te verstane boodschap om deze beursintroductie te mijden, vergezeld van een motivatie. Wat populair is wordt duur verkocht.

Toch lijkt het erop dat beleggers andermaal niet bereid zijn de schuld bij zichzelf te zoeken. Voor de prijs van een krant of de klik van een muis wordt hen immers uitgelegd waarom dit niet zo is. Voor wie zich nog wil aanmelden bij de belangenvereniging voor gedupeerde Facebook-beleggers, één adres: www.stoppenmetgokken.be.

Wie niet gevangen zat in het aandeel door een lock-up had geen enkele reden om een rit van 38 naar 19 uit te zitten. Maar uiteindelijk heeft hebzucht ergens tijdens de neerwaartse rit plaats gemaakt voor een mogelijks nog meer verlammende variant: hoop.

Verder

Wie het aandeel short verkocht kon er alvast garen uit spinnen. Maar zelfs beginnende beleggers kunnen hier nog beter van worden. Dit is hetzelfde scenario in de maak als toen het aandeel Nyrstar zijn opwachting maakte op de beurs. Dit aandeel daalde van €20 naar minder dan €2. Monest leden kregen te lezen dat wij het aandeel kochten aan €3.18 op 1 april 2009, daags voor het aandeel een remonte inzette richting €12. Dit hebben wij te danken aan onze super geheime altijd raak formule.

Zo’n formule bestaat uiteraard niet. Wij verkochten trouwens ergens rond €7. Hoe deden we dit dan wel? Eenmaal een bodem is neergezet en de beurskoers zijwaarts tussen twee waarden gevangen komt te zitten, dan is het wachten op een uitbraak naar boven alvorens te kopen. Als de laagste koers is neergezet, iets wat we uiteraard enkel achteraf in die zijwaartse beweging weten, dan weten we dat op het moment van die laagste koers niemand aandelen had met winst. Niemand. Dat is fysiek onmogelijk, er waren immers geen lagere koersen waaraan men kon kopen.

Het zijwaartse kanaal dat daarop volgt is een genezingsproces. Als aandelen daar van hand veranderen, dan kent de nieuwe eigenaar niet langer de pijn van die voorafgaande daling. Daarom kunnen we vanaf het moment waarop die laagste koers werd neergezet, in het zijwaartse kanaal gaan tellen hoeveel aandelen verhandeld werden. Eenmaal dat aantal het aantal vrij verhandelbare aandelen overstijgt, kan het plezier van een stijging terug echt beginnen.

Uiteindelijk zal het aandeel terug beginnen stijgen als vraag en aanbod netto tot de conclusie komen dat de tijd daar rijp voor is, ongeacht de koersdoelen, waardering of redenen die beleggers hiertoe verzamelen.

Op Monest leren we mensen hoe dit moet en houden we u op de hoogte als wij koper worden van Facebook. Er bestaan geen slechte tijden op de beurs. Enkel een slechte voorbereiding. Succes is waar voorbereiding en opportuniteit ontmoeten. Wij hebben geen controle over wanneer deze ontmoeting zal plaatsvinden, het enige wat we kunnen doen is ons voorbereiden.

De auteur heeft meer dan 15 jaar ervaring in beleggen en geeft statistiek aan de Hogeschool West Vlaanderen. Hij is mede-oprichter van Monest en Chartmill. Beiden hebben tot doel mensen te helpen en te leren beleggen. Alle vragen zijn er tevens welkom op het forum.