De favoriete aandelen van Nico Pantelis
Foto: Slim Beleggen
Volgens Nico Pantelis, oprichter van Slim Beleggen, kunnen we er niet omheen, 2012 was tot dusver een geweldig beursjaar met rendementen van meer dan 10 procent op indexniveau. Toch zal dit gegeven vele wenkbrauwen doen fronsen.

 Het sentiment is immers om te janken. De eurocrisis tiert welig en dreigt het fragiele economisch herstel in de VS en Azië de nek om te draaien. De markten verkeren in een depressie. Hetgeen we al jaren geleden aankondigden, speelt zich nu voor onze ogen af.

Uiteraard is het moeilijk voor beleggers om dit ‘probleem’ toe te geven. Door de jarenlange crisis ziet men de toekomst donker in. Ondertussen loopt de gemiddelde belegger de mooie beurswinsten weer mis. Een jammerlijke ontwikkeling, maar helaas is dit altijd zo geweest in het verleden. Stierenmarkten worden gevoed door angst. Het zijn periodes van kommer en kwel, niet van rozengeur en maneschijn. De negativiteit van de massa is de smeerolie voor de beursstijging.

De huidige stijging past daarmee perfect in het historisch plaatje. Als we de commentaren van collega-analisten lezen, zet men vandaag in op een stevige correctie, vergelijkbaar met de beurscrash van 2008. Een tegengestelde beweging zit hierdoor in de kaarten. Of anders gesteld, we zouden er niet van opkijken als de historische beursrecords in de komende maanden kunnen sneuvelen!

Contrair handelen loont. De massa is al maanden negatief. Tegen dit pessimisme in beleggen bracht ons geen windeieren. En het ziet er niet meteen naar uit dat beleggers positief worden. Meer nog, we kunnen enkel vaststellen dat de negativiteit toeneemt en zelfs overgaat in boosheid. Pas wanneer de massa inziet dat hun afkeer niet loont en de marktstijging aanvaardt, dan komt het einde van de stijging in zicht. Uiteindelijk zal ook deze stierenmarkt eindigen in euforie.

Zo ver zijn we vandaag nog lang niet. Contrair handelen, tegen de massa in, is altijd een winstgevend bezigheid geweest. Maar enkel voor beleggers die er het geduld voor kunnen opbrengen. Hiermee willen we uiteraard niet zeggen dat de beurzen in een rechte lijn omhoog gaan. Het parcours verloopt altijd met horten en stoten. Tussentijdse, heftige correcties zijn eveneens onderdeel van een stierenmarkt. Maar dat doet niets af aan de trend.

We adviseren beleggers om zich contrair te positioneren tegen het heersende negatieve sentiment in. Dit impliceert posities a la hausse op te nemen in de portefeuille. Deze trend is positief voor risico gerelateerde activa. Aandelen en grondstoffen verkrijgen vandaag onze voorkeur.
Vijf Favorieten

Slim Beleggen schuift 5 posities naar voren uit z’n verschillende selectielijsten. De selectielijsten bestaan uit een degelijke mix van aandelen en ETF’s voor de 4 hoofdpeilers: Technologie, Grondstoffen, Goud & Zilver en Groeimarkten.

www.slimbeleggen.net

McEwen Mining (ticker: MUX; 3,3 USD)

 

McEwen Mining is het nieuwe geesteskind van Rob McEwen, een legende in de goudmijnsector. Hij is de oprichter van Goldcorp, de meest winstgevende goudproducent ooit. McEwen Mining is wederom een samensmelting van twee interessante goudmijnen: US Gold en Minera Andes. Via bestaande operaties wil hij de exploraties financieren om op die manier te groeien tot een mastodont in de sector. Rob McEwen wil met McEwen Mining opgenomen in de S&P 500 index tegen 2015. Hou er rekening mee dat de voorwaarde voor een opname in de prestigieuze index een vervijfvoudiging van de huidige beurskapitalisatie van MUX impliceert.
Beurs: New York Stock Exchange Marktkapitalisatie: 880 miljoen CAD


Sabina Gold & Silver (ticker: SBB; 2,7 CAD)

Sabina Gold & Silver Corp. is een goud (en zilver) exploratiebedrijf die in het afgelopen jaar indrukwekkende ontdekkingen heeft gedaan in het Back River project te Nunavut, Canada. Het aandeel had in het afgelopen jaar niet enkel last van de moeilijke beursomstandigheden, ook waren er enkele operationele tegenvallers bij de concurrenten in hetzelfde gebied in Canada. Nochtans verlopen de zaken bij Sabina perfect volgens plan en blijft de onderneming hoge scores behalen met de nieuwste boringen. De ondernemingen verwacht tegen 2016 in productie te gaan en dit op eigen krachten.
Beurs: Toronto Marktkapitalisatie: 440 miljoen CAD


PureCircle (ticker: PURE; 210 pence)

PureCircle is de marktleider voor stevia extracten in Europa. Het bedrijf heeft de belangrijkste klanten uit de voedings- en frisdrankenindustrie in portefeuille, waaronder Pepsico of Danone. PureCircle profiteerde optimaal van de toelating van stevia tot de Europese markt. Inmiddels liggen de rekken vol met stevia producten, veelal gezoet met de stevia extracten afkomstig van PureCircle. Het bedrijf mikt op een verdere groei in 2013, waarbij diverse frisdankproducenten naar de markt komen met stevia-varianten in hun assortiment. Verder wil de onderneming ook de globale expansie doortrekken. Hiertoe heeft PureCircle niet enkel een goed netwerk opgebouwd, maar ook de juiste investeerders aangetrokken. Het aandeel behoorde tot de beste presenterende beleggingen in 2012 van Slim Beleggen.
Beurs: London Stock Exchange Marktkapitalisatie: 323 miljoen pond


eBay (ticker: EBAY; 2,4 CAD)

eBay is het grootste online veilingplatform ter wereld. Bij de noorderburen ook wel bekend als eigenaar van veilingsite Marktplaats. De populaire veilingsite kende in het afgelopen decennium een indrukwekkende groei, ondanks (of net door) de economische crisis. De online marktplaatsen van Ebay blijven het uitstekend doen en de stijgende lijn van de afgelopen jaren inzake volume/omzet transacties blijft maar doorzetten, maar vooral de overweldigende prestaties van PayPal blijft velen verbazen. Het online betaalsysteem wordt door steeds meer surfers gebruikt voor hun online aankopen omdat het een laagdrempelig systeem is. eBay heeft belangrijke troeven in handen om een toonaangevend platform te blijven in de komende jaren.
Beurs: Nasdaq Marktkapitalisatie: 58,5 miljard USD


3D Systems Corperation (ticker: DDD; 40 USD)

3D Systems is het nieuwe paradepaardje van het Technologie Rapport van Slim Beleggen. Het bedrijf is een marktleider in het segment van 3D printing. De nieuwe productietechnologie zal een revolutie ontketenen in diverse sectoren: quasi alles is te produceren via 3D printen. Het bedrijf kende over de afgelopen 3 jaren al een geweldige groei, waarbij de omzet bijna verdrievoudigde en de winst explodeerde met +3500% (!). De koersprestatie van het aandeel DDD spreekt boekdelen: in 2012 verdubbelde de marktwaarde van de onderneming. Dit maakt dat het aandeel niet meer zo goedkoop noteert. We adviseren om het aandeel op te pikken bij koerszwaktes.

Beurs: NYSE Marktkapitalisatie: 2,2 miljard USD