Finland fluit minister terug na speculatie over einde euro
De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja. Foto: IMAGEGLOBE
'De verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja zijn geen weergave van de positie van de Finse regering. Finland staat 100 procent achter de euro.' De Finse minister van Europese Aangelegenheden Alexander Stubb fluit zijn collega terug nadat die vrijdag in een interview had verklaard dat Helsinki zich voorbereidt op het einde van de euro. Met de uitlatingen van Tuomioja staat de eurocrisis weer helemaal op de voorgrond.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken, Erkki Tuomioja, liet vrijdag verstaan dat de Finse ambtenarij zich voorbereidt op alle 'eventualiteiten', onder meer het opbreken van de eurozone. Tuomioja wordt nu teruggefloten voor zijn uitlatingen door zijn collega van Europese Aangelegenheden Alexander Stubb. 

'De minister van Buitenlandse Zaken heeft, denk ik, in eigen naam gesproken', repliceerde Alexander Stubb. 'Het is betreurenswaardig dat met zulke verklaringen en speculaties de aandacht getrokken wordt.' Tuomioja schoot onmiddellijk op de boodschapper en verweet de Daily Telegraph, die het interview afnam, een 'misleidende' kop boven het stuk geplaatst te hebben.

'Eurolanden moeten inzetten op solidariteit en verantwoordelijkheid'

Behalve Helsinki, maakte ook Warschau vrijdag duidelijk dat de spanning over de toekomst van de eenheidsmunt opnieuw oploopt. De Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski zei dat het uiteenvallen van de eurozone 'catastrofale gevolgen' zou hebben voor alle Europese landen.

Bovendien zou de hele wereldeconomie eronder lijden, zei Rostowski. Polen maakt zelf geen deel uit van de eurozone. Volgens Rostowski moeten de eurolanden inzetten op 'solidariteit en verantwoordelijkheid' om de crisis het hoofd te bieden.

Woensdag opnieuw topoverleg

Vanaf woensdag wordt de eurocrisis opnieuw op het allerhoogste niveau besproken. Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker brengt dan een bezoek aan Athene. Donderdag ontmoeten de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande elkaar in Berlijn, terwijl de Griekse premier Samaras vrijdag de Duitse hoofdstad aandoet en zaterdag naar Parijs reist.

De zomerrust lijkt geweken voor de Europese leiders.