Magnette maakt 210.000 euro vrij voor vervolg onderzoek moord op Lahaut
Julien Lahaut (1884-1950). photo news
Federaal minister van Wetenschapsbeleid Paul Magnette heeft 210.000 euro uitgetrokken voor historisch onderzoek rond de moord op de Belgische communistenleider Julien Lahaut in 1950. Het geld gaat naar het Studie en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Soma), schrijven de kranten van Sud Presse.

Volgens de woordvoerster van minister Magnette gaat het om een bedrag van 210.000 euro. 160.000 euro wordt dit jaar nog vrijgemaakt, na een intermediair verslag volgt in 2013 de resterende 50.000 euro.

De Senaat droeg het Soma in 2008 op het historisch onderzoek naar de moord op Lahaut voort te zetten. Nadien maakte ook Waals minister van Onderzoek Jean-Marc Nollet er al eens 150.000 euro voor vrij.

De eerste fase van het onderzoek vond intussen al plaats. Die liet vooral toe de evenementen rond de moord te kaderen en het geheel van het destijds gevoerde onderzoek te analyseren.

De moord op Lahaut vond plaats in augustus 1950, nauwelijks een week nadat de voorzitter van de Kommunistische Partij voor een oververhit moment zou hebben gezorgd tijdens de eedaflegging van koning Boudewijn. Hij, of een van zijn medestanders, riep toen 'Vive la République' doorheen het halfrond.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig