Het ongeval met de Belgische F-16 donderdag op het militaire domein van Kleine Brogel is niet het eerste. Sinds het Belgische leger in 1979 met de straaljagers begon te vliegen zijn al minstens zeventien toestellen neergestort, al dan niet na een botsing in de lucht. Een overzicht.

12/03/1981: Piloot komt om bij crash met F-16 in Ville-du-Bois.
Door een technisch defect crasht een F-16 in Ville-du-Bois, nabij Vielsalm, in de provincie Luxemburg. De piloot komt daarbij om het leven.

19/01/1982: Piloot komt om bij de botsing tussen twee F-16's boven Wavreille

Twee F-16's komen met elkaar in botsing boven Wavreille, nabij Rochefort, in de provincie Namen. De luitenant-kolonel die het ene vliegtuig bestuurt, kan zijn schietstoel gebruiken en overleeft het ongeluk, maar de kapitein in het andere toestel komt om het leven.

19/09/1984: F-16 crasht in Helchteren - twee doden

Tijdens een oefenvlucht crasht een Belgische F-16 in het Limburgse Helchteren. Beide inzittenden, een kapitein en een onderluitenant, komen om het leven.

29/04/1985: Piloot komt om bij crash F-16 in Court-Saint-Etienne
Op weg naar een oefenvlucht op lage hoogte raakt een F-16 uit koers. Het toestel stort neer in Court-Saint-Etienne, in Waals-Brabant. De piloot komt om het leven.

10/10/1986: Piloot komt om bij crash F-16 in Bourseigne-la-Vieille
De F-16 raakt de grond bij een oefenvlucht op lage hoogte in Bourseigne-la-Vieille, nabij Gedinne, in de provincie Namen. Het toestel crasht en de inzittende luitenant komt om het leven.

14/09/1987: Crash F-16 tijdens nachtelijke oefenvlucht - piloot komt om
Een kapitein merkt tijdens een nachtelijke oefenvlucht boven Kleine Brogel een probleem op aan zijn F-16. Hij krijgt de raad zijn schietstoel te gebruiken, maar probeert zijn toestel te redden. Net boven de grond verliest de piloot echter de controle over de F-16. Hij crasht en is op slag dood.

19/09/1987: Botsing tussen twee F-16's nabij Limoges - Belgische piloot komt om
Twee Belgische F-16's komen met elkaar in botsing iets ten zuidwesten van het Franse Limoges. De kapitein in het ene vliegtuig kan een noodlanding maken, maar het andere toestel crasht en de inzittende luitenant komt daarbij om het leven.

05/09/1989: Mecanicien crasht met Belgische F-16 in Noorwegen
Verstomming alom op de basis in het Noorse Oerland, waar de 2de Tactische Wing van Florennes deelneemt aan een NAVO-oefening. Een Waalse mecanicien rijdt met een Belgische F-16 naar de landingsbaan en stijgt tegen de richting op. Een 8-tal kilometer verder crasht hij op een boerderij en komt hij om. Het Belgische leger gaat ervan uit dat de mecanicien, die blijkbaar onder invloed van alcohol was, handelde in een vlaag van zinsverbijstering of zelfmoord pleegde.

18/10/1989: Twee Belgische F-16's komen met elkaar in botsing boven Turkije: 2 doden

Twee F-16's van het Belgische leger komen met elkaar in botsing tijdens een oefenvlucht boven Turkije. De twee toestellen crashen tegen een bergflank nabij het dorp Kirkagac, een 30-tal kilometer van de basis van Balikesir. Beide piloten, een kapitein en een commandant, komen daarbij om het leven.

23/03/1999: Bij crash van F-16 in Hamois komt piloot om het leven

Omstreeks 21.20 uur stort een F-16 van de 2de Taktische Wing uit Florennes tijdens een oefenvlucht neer in een veld in het dorpje Hamois, nabij Ciney, in de provincie Namen. De kapitein die het toestel bestuurde, komt bij de crash om het leven.

24/04/2002: Botsing met Belgische F-16: twee doden

Een Belgische F-16 komt tijdens een oefenvlucht in het Nederlandse Sellingen in botsing met een ULM-vliegtuig. Beide toestellen storten daarop neer. De twee inzittenden van het gevechtstoestel, een kapitein en zijn copiloot, kunnen hun schietstoel gebruiken, maar de parachute van de copiloot werkt niet en hij komt om, net als de inzittende van het ULM-vliegtuig.

09/12/2003: Botsing nabij Marche-en-Famenne van twee F-16's: één piloot sterft
Rond 11.35 uur botsen in de buurt van Havelange twee Belgische F-16's die deelnemen aan een simulatieoefening met grondaanvallen. Een van de piloten kan zichzelf redden door zijn schietstoel te gebruiken. De andere komt echter om het leven. De oorzaak van het ongeval is onbekend.

09/09/2005: Belgische F-16 stort neer in de buurt van het Waddeneiland Vlieland
Een F-16-gevechtsvliegtuig van de Belgische luchtmacht stort neer in zee bij het Nederlandse Waddeneiland Vlieland. De 33-jarige piloot komt om het leven. Het toestel was eerder die ochtend vanop de luchtmachtbasis van Florennes samen met drie andere F-16's vertrokken in het kader van een oefening.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in