Van Gaal: 'Zo kan je natuurlijk nooit een match winnen'
Foto: BELGA
De Nederlandse bondscoach Louis Van Gaal was van oordeel dat zijn team de oefeninterland tegen de Rode Duivels (4-2) verloor door persoonlijke fouten.

'In de eerste helft begonnen we slecht. Er was veel spanning in het elftal en we leden veel balverlies. Desondanks creëerden we wel de nodige kansen. België was heel gevaarlijk in de omschakeling, maar dat was ook vaak onze schuld, omdat we onnodig balverlies leden', klonk het bij Van Gaal, voor wie het zijn eerste wedstrijd in zijn tweede ambtstermijn als bondscoach van Oranje was.

'In de tweede helft begonnen we zoals ik het wilde zien, met verzorgd positiespel. Na onze voorsprong moet je de wedstijd in principe onder controle hebben, maar dan kantelt het duel door persoonlijke fouten. Zo kan je natuurlijk nooit een wedstrijd winnen. Over de inzet kan ik echter niet klagen, die was aan beide kanten uitstekend. Dit was een goede testwedstrijd, en op dat vlak ben ik ook blij met een sterke opponent als België', aldus Van Gaal.

Robben: 'Helemaal niet erg'

'Volgens mij hebben we een uur lang best aardig gespeeld', zei de speler van Bayern München. 'Daarna was de organisatie weg. We speelden na rust met vier debutanten achterin. Die jongens hebben het helemaal niet slecht gedaan. Maar op een gegeven moment was het wel even wennen.'

'Dat is helemaal niet erg, want het is een oefenwedstrijd', vervolgde hij. 'Ik denk dat ook deze groep veel mogelijkheden heeft. Ik speel nu niet op rechts maar op links. Dat vind ik geen probleem. Als de trainer dat belangrijk vindt voor de ploeg, dan doe ik dat.'

Sneijder: 'Individuele fouten'

Wesley Sneijder werd door bondscoach Louis van Gaal aangeduid als nieuwe kapitein van Oranje. Hij neemt de aanvoerdersband over van Mark Van Bommel. De middenvelder van Inter zag een moeilijk begin voor zijn team. 'Het eerste halfuur speelden we niet goed, maar daarna kwamen we beter in ons spel. De tweede helft begonnen we fantastisch en speelden we het spel dat we willen spelen', analyseerde hij.

'We waren aan het begin slordig en gehaast in de opbouw. Toch creëren we wel zes kansen in de eerste helft. Het is jammer dat we de wedstrijd zo afsluiten door twee individuele fouten. We moeten de concentratie langer vasthouden', besloot Sneijder.

Nederland speelt zijn eerste WK-kwalificatieduel in groep D op 7 september op eigen veld tegen Turkije, dat woensdag met 2-0 verloor van Oostenrijk. Ook Roemenië, Hongarije, Andorra en Estland geven later de vicewereldkampioen partij.