Alleen Schotland en Macedonië kunnen winnen
Kroatië struikelt over Zwitserland Foto: AFP
Kroatië, Servië en Wales hebben hun vriendschappelijke wedstrijden niet kunnen winnen. De tegenstanders van België in de voorrondes van het wereldkampioenschap hebben nog werk aan de winkel. Vooral groepsfavoriet Kroatië ging met de billen bloot. Het verloor met 2-4 van Zwitserland. Macedonië en Schotland wonnen hun duels zuinig.

Kroatië heeft geen goede generale repetitie achter de rug voor hun eerste poulewedstrijden van september. In Split gingen de troepen van de nieuwe coach Igor Stimac roemloos ten onder tegen Zwitserland: 2-4. De spits met Braziliaanse roots Eduardo Da Silva scoorde beide doelpunten, maar kon geen blamage vermijden.

De Zwitsers waren een klasse te sterk en knalden vier keer het leer voorbij Stipe Pletikosa. Op 11 september trekken de Kroaten naar het Koning Boudewijnstadion voor hun kwalificatiematch tegen de Rode Duivels.

Wales onderuit

Ook Wales - de eerste tegenstander van de Belgen op 7 september - kon zijn partij niet winnend afsluiten. Tegen Bosnië-Herzegovina werd met 0-2 verloren na doelpunten van Ibiševic en Stevanovic.

Servië hield in eigen huis EK-ganger Ierland in bedwang. De wedstrijd eindigde op een scoreloos gelijkspel: 0-0

Weerbare Schotten

Macedonië - het op papier zwakkere broertje in de poule van de Belgen - kon zijn wedstrijd wel winnen. Sterspeler Goran Pandev nette in de 54ste minuut de 1-0 tegen Litouwen.

De laatste tegenstander van de Rode Duivels die vanavond aan de bak moest, was Schotland. De Britten versloegen in eigen huis Australië met 3-1. Bresciano had na 18 minuten de Schotten op achterstand gebracht. De jongens van trainer Levein toonden echter mentale weerbaarheid en trokken met goals van Rhodes, Davidson en McCormack toch aan het langste eind.

Uitslagen

Kroatië - Zwitserland 2-4
Macedonië - Litouwen 1-0
Wales - Bosnië 0-2
Servië - Ierland 0-0
Schotland - Australië 3-1