Test met hypersonisch vliegtuig mislukt
De Waverider werd voor de lancering aan een B-52 vastgemaakt Foto: EPA
Een test met een Amerikaans legervliegtuig dat zes keer sneller kan dan het geluid, is mislukt. Dat bevestigt een woordvoerder van het leger.

Het was de al derde testvlucht met de X-51A WaveRider, een experimenteel toestel dat werd gebouwd door het Amerikaanse Boeing. Het vliegtuig wordt WaveRider genoemd, omdat het de schokgolven die het zelf produceert, gebruikt om nog sneller te gaan.

De jet vertrok dinsdag om 10 uur lokale tijd van op de luchtmachtbasis Edwards in Californië, vastgemaakt aan de vleugel van een B-52-bommenwerper. Eens gelost, zou het toestel gedurende vijf minuten een snelheid van circa 7.000 kilometer per uur moeten halen.

Maar amper 16 seconden nadat de WaveRider door de B52 werd gelost, werd een probleem aan het controleroer vastgesteld en kort daarna ging de machine verloren, meldden CNN en de Washington Post.

Ook de vorige testvluchten moesten door technische problemen voortijdig afgebroken worden.

De technologie zou op termijn gebruikt kunnen worden in de burgerluchtvaart, waarbij je theoretisch in een uur van New York naar Londen zou kunnen vliegen.

Momenteel worden vooral militaire toepassingen bekeken, met name een wapensysteem waarmee doelen op verre afstand zeer snel getroffen zouden kunnen worden.