Rode Duivels kloppen Nederland in knotsgek duel met 4-2
Foto: Photo News
De Rode Duivels hebben de 125ste 'Derby der Lage Landen' op hun naam geschreven. België versloeg in een kolkend Koning Boudewijnstadion Nederland met 4-2. De Rode Duivels gaven een 1-0-voorsprong vlak na de pauze uit handen, maar onder regie van een subliem ingevallen Dries Mertens stoomde België in het slotkwartier nog naar 4-2.

Marc Wilmots verkoos Thibaut Courtois boven Simon Mignolet in doel en zette Guillaume Gillet op de rechtsachter. Eden Hazard geraakte toch fit en moest samen met Mirallas, Chadli en Benteke voor de aanvallende impulsen zorgen.

In een uitverkocht en zinderend Koning Boudewijnstadion gingen de Rode Duivels prima van start tegen Nederland. België deed niet onder voor onze noorderburen, maar veel meer dan een afstandsschot van Vertonghen leverde dat aanvankelijk niet op. Aan de overkant was het vooral oppassen voor de aalvlugge flankspelers Robben en Narsingh. 

Na 20 minuten ontplofte het Koning Boudewijnstadion. Christian Benteke bleef ijzig kalm in de zestien meter en schoof de bal voorbij Stekelenburg in de rechterbenedenhoek: 1-0. Vijf minuten later kreeg Nacer Chadli dé kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de aanvaller van Twente was te zelfzuchtig. 

Het laatste kwartier voor de pauze was voor Nederland. Thibaut Courtois moest ingrijpen op gevaarlijke pogingen van Van Rhijn en Huntelaar. Narsingh zette zich ook nog een paar keer door, maar vond geen ploegmaat voor doel.

Duivels laten zich verrassen na de rust

Wilmots posteerde na de rust Alderweireld centraal achterin in plaats van Van Buyten, Van Gaal liet zoals aangekondigd Maher, Indi, de Vrij en Viergever debuteren. De Rode Duivels waren niet wakker uit de kleedkamer gekomen. Voor Vermaelen en co het goed en wel beseften stond het plots 1-2. Eerst tikte Narsingh een lage voorzet van Arjen Robben in doel, een minuut later profiteerde Klaas-Jan Huntelaar van defensief gestuntel om Oranje op voorsprong te knallen. 

Wilmots bracht De Bruyne, Dembele, Lukaku en Mertens tussen de lijnen voor Hazard, Chadli, Mirallas en Benteke en België drukte Nederland plots weg. De grote kansen volgende elkaar plots in sneltempo op. Defour en Chadli testten de vuisten van Stekelenburg, ook De Bruyne en Dembele vonden de keeper van AS Roma op hun weg.

Sublieme Mertens leidt Duivels naar zege

In een dolle vijf minuten kraakte Nederland toch onder de enorme druk van de Rode Duivels. Dries Mertens troefde Nigel de Jong af en verschalkte dan toch Stekelenburg. Oranje helemaal van slag en België profiteerde meteen. Stekelenburg kreeg een schot van Mertens niet geklemd en de aanvaller van PSV bediende Lukaku. Die mocht de 3-2 in het lege doel tikken. Mertens bekroonde zijn weergaloze invalbeurt met een assist op Vertonghen die drie minuten later opnieuw Stekelenburg verschalkte.

Het uitverkochte Koning Boudewijnstadion ging compleet uit zijn dak en genoot met volle teugen hoe de Duivels makkelijk de laatste tien minuten volmaakten. België mag met vertrouwen de confrontatie tegen Wales - de eerste in de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 - op vrijdag 7 september aanvatten.