65.000 euro en huis voor marathonwinnaar Kiprotich
Uganda Kiprotich Foto: AP
Stephen Kiprotich, die zondag op de Olympische Spelen goud veroverde op de marathon, is woensdag feestelijk onthaald in zijn geboorteland Oeganda. Behalve vele felicitaties kreeg hij ook een cheque van 65.000 euro en de belofte van een gloednieuw huis voor zijn ouders.

Kiprotich troefde in Londen de Keniaanse favorieten af en bezorgde Oeganda de eerste gouden plak in 40 jaar. Hij werd woensdag opgewacht door tientallen fans, en mocht daarna op ontbijt bij president Yoweri Museveni.

Het staatshoofd overhandigde hem een cheque van 80.000 dollar, en beloofde hem ook dat hij een huis met drie kamers zou laten bouwen voor zijn ouders. Zij leven in een arme en geïsoleerde regio in het oosten van het land.

En er was nog meer goed nieuws voor Kiprotich, die werkt als gevangenisbewaker. Zijn bazen beloofden hem promotie, en een oproep van staatskrant New Vision leverde al 98.000 euro aan schenkingen op. Oeganda had in de ogen van de 23-jarige atleet wel iets goed te maken: Kiprotich klaagde eerder over het gebrek aan steun voor atleten, en moest wegens onvoldoende faciliteiten in het Keniaanse Eldoret gaan trainen.