Kan het nog sneller?
Carl Lewis
Elke generatie heeft haar sprintlegendes. Thomas Burke, Jim Hines, Carl Lewis waren buitengewoon. Maar nog niet zo snel als Usain Bolt, die bijna 2,5 seconden sneller is dan de olympische kampioen van 1896. Waar zou u eindigen?

De 100 meter sprint is de thriller van de atletiek. In zo’n tien seconden zitten de show, spanning en ontlading van topsport samengebald. De atleet die het wereldrecord breekt, mag zich de snelste mens aller tijden noemen.

Zo heeft elke generatie zijn topsprinters. Maurice Green was de ster van de late jaren negentig. Zijn record werd zes jaar later scherper gesteld door Asafa Powell. En daarna brak het tijdperk van Usain Bolt aan. Geen mens liep ooit sneller.

De afgelopen olympische finale moest de grootste race uit de geschiedenis worden. Want de nieuwe sensatie Yohan Blake kon misschien tegenstand bieden. Uiteindelijk bleek Usain Bolt nog altijd een maatje te groot voor zijn trainingspartner.

Het was zeker niet de eerste keer dat een wedstrijd als de grootste race aller tijden werd aangekondigd. Tijdens de Olympische Spelen in 1988 liep Ben Johnson sneller dan Carl Lewis. Maar dopinggebruik zette een streep door het goud van Johnson.

In 1968 keek de wereld via groezelige tv-beelden hoe Jim Hines als eerste sprinter op de Olympische Spelen onder de tien seconden dook. Zijn olympische record zou twintig jaar standhouden.  

Jesse Owens won in zwart-wit vier gouden medailles tijdens de Spelen van 1936. En Thomas Burke liep in de olympische finale van 1896 de 100 meter in 12 seconden. Televisie was nog toekomstmuziek.

Wat als al die legendarische sprinters tegen elkaar zouden lopen? Burke zou met zijn tijd maar liefst twintig meter moeten laten aan de huidige olympische kampioen, zo  stelt The New York Times in een indrukwekkende infografiek.

Vooral de verbetering van trainingsmethoden, schoeisel, voeding en pistes maken de veel snellere tijden mogelijk. Opmerkelijk: de snelste zestienjarige van vandaag zou in 1980 een bronzen medaille kunnen halen op de Olympische Spelen.

Vraagt u zich af waar u zou eindigen als u tegen enkele van de snelste mensen uit de geschiedenis zou lopen? De Britse krant The Guardian ontwikkelde een interactieve tool in retrostijl. Vul uw recordtijd op de 100 meter in en zie hoe u wellicht niet het podium haalt.