Archiefstukken Otto Frank gaan onder de hamer in New York
Anne (links) en Margot Frank, foto genomen door vader Otto. Foto: REUTERS
Begin november zal in New York een verzameling documenten en andere archiefstukken geveild worden die toebehoorden aan Otto Frank, de vader van Anne Frank. Dat schrijft de New York Times. Het archief heeft een geschatte waarde van tussen de 20.000 en 30.000 dollar (16.000-24.000 euro).

De stukken die onder de hamer komen omvatten onder meer brieven die weergeven hoe Otto Frank in 1941 hulp zocht om met zijn gezin het door de nazi's bezette Nederland te ontkomen. Het archief werd verzameld door Joseph Schildkraut, de acteur die Otto Frank gestalte gaf in een toneelstuk (1955) en een film (1959) over het dagboek van Anne Frank.

Bij de geveilde stukken zitten ook brieven die Otto Frank en Schildkraut en zijn vrouw naar elkaar schreven, evenals authentieke foto's en een zakdoekje dat Otto Frank aan Schildkraut gaf en die door de acteur op het podium gebruikt werd.

Het gezin Frank verstopte zich vanaf juli 1942 in een intussen bekend achterhuis in Amsterdam. Nadat ze verraden waren, werden ze in augustus 1944 naar een concentratiekamp gestuurd. Otto Frank was het enige gezinslid dat het uitroeiingskamp overleefde.

De veiling zal plaatsvinden op 5 november bij veilinghuis Doyle New York.