De beschuldiging van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta, dat Iran een militie aan het opleiden is om het Syrische regime te steunen, komt er na recente berichten dat de Amerikaanse private veiligheidsfirma Academi een rebellenmacht aan het opleiden is.

Academi is de nieuwe naam van Blackwater, de firma die berucht is van de oorlogen in Afghanistan en Irak. De firma zou een 6.000 man sterke rebellenmacht binnen en buiten Syrië (in Turkije en Saoedi-Arabië) aan het opleiden zijn om de regering in Damascus te bestrijden. Volgens Iran gaat het om al-Qaedamilities.

Het voormalige Blackwater werd in 1998 opgericht door een ex-lid van de Navy Seals. Onder de regering-Bush kon de beveiligingsfirma rekenen op flink wat opdrachten van Washington. Haar beschadigde reputatie door moordpartijen op burgers in Irak belette ook de regering-Obama niet om - bij het conflict vorig jaar in Libië - gebruik te maken van de diensten van het huurlingenbedrijf.

Na de overwinning van het anti-Kadhafikamp sloot de firma een contract af met de Libische Nationale Overgangsraad om de 'revolutionairen' de beginselen van militaire tactiek bij te brengen.

Door de betrokkenheid van een hoog aantal externe actoren - Saoedi-Arabië, Qatar, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije, al-Qaeda, de Arabische salafisten en jihadi's enerzijs en Rusland en Iran anderzijds - heeft het Syrische conflict al een tijdje het niveau van een interne strijd overschreden.