Japan heeft nu ook diplomatiek incident met China
De overgave na WOII werd vandaag herdacht. Foto: AP
Japan heeft het woensdag niet alleen met Zuid-Korea, maar ook met China aan de stok. Vijf Chinezen verrasten de Japanse kustwacht door voet aan land te zetten op een gecontesteerde eilandengroep, uren nadat de Koreaanse president 'maatregelen' vroeg voor de troostmeisjes voor Japanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

15 augustus is een belangrijke datum in de geschiedenis van Japan. In 1945 kondigde keizer Hirohito de overgave van zijn land aan in de Tweede Wereldoorlog. Die gebeurtenis werd vandaag kleinschalig herdacht in de hoofdstad Tokio.

Op dezelfde dag in 1945 werd Korea onafhankelijk van Japan. Het is dan ook geen toeval dat Japan net woensdag in aanvaring komt met zowel Korea als China.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak vroeg Tokio in een toespraak om compensaties voor het leed dat de Koreaanse seksslavinnen werd aangedaan tijdens de oorlog.

Gecontesteerde eilanden

Maar Japan heeft nu dus ook een aanvaring met China. Vijf Chinezen slaagden er woensdag in de Japanse kustwacht te verschalken en de Senkaku-eilanden te betreden. Die worden gecontroleerd door Japan maar worden opgeëist door zowel China als Taiwan.

Met hun actie wilden de activisten het bezoek van een Japanse parlementaire delegatie counteren en de Chinese claim kracht bijzetten. Ze werden ter plaatse opgepakt omdat ze de migratiewetgeving geschonden zouden hebben.

Olie

De Japanse eerste minister Yoshihiko Noda reageerde furieus en zei dat bij de afhandeling van het incident 'de wet strikt nageleefd zal worden'. De Chinese ambassadeur in Tokio werd al op het matje geroepen bij de Japanse minister van Buitenlandse Zaken.

De Senkaku-eilanden - die door China de Diaoyu-eilanden worden genoemd - zorgden al vaker voor spanningen tussen beide landen. Ze liggen vlakbij drukke scheepvaartroutes, er leven in de omgeving grote visbestanden en er zouden ook grote olievoorraden aanwezig zijn.