Bij Renolit in Oudenaarde, dat dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendmaakte dat het de productie wil stopzetten, verdwijnen 136 banen. De vakbonden onderhandelen over een sociaal plan met de eis tot gelijke behandeling van arbeiders en bedienden en tot brugpensioen op 52, zegt gewestelijk secretaris Erwin Callebaut (ABVV).

Renolit, een Duits familiebedrijf, maakt in Oudenaarde afdichtingssystemen voor onder meer daken en zwembaden. Er wordt ook technische folie gemaakt, voor onder meer de grafische sector. Het is de bedoeling die activiteiten stop te zetten in Oudenaarde en te verhuizen naar Spanje, waardoor er 136 banen verdwijnen.

Renolit blijft wel actief met marketing, verkoop, onderzoek en ontwikkeling en ondersteunende activiteiten. Er werken een 30-tal mensen voor die activiteiten in Oudenaarde.

In oktober zouden de eerste productieactiviteiten al stopgezet worden. 'We hebben onze eisen tot sociaal plan toegelicht. We willen in de eerste plaats de gelijke behandeling van arbeiders en bedienden, in het bijzonder op het vlak van verbrekingsvergoeding. We vragen ook dat Renolit een afwijking krijgt wat betreft het brugpensioen, zodat het op 52 jaar kan. We onderhandelen ook over outplacement en bijkomende sluitingspremies. Op 29 augustus volgt een tweede onderhandelingsronde.'

De arbeiders hebben woensdag verlof maar gaan donderdag opnieuw aan het werk. Voorlopig zijn er geen vakbondsacties gepland, maar spontane acties worden niet uitgesloten.