Bij de ontploffing van een bermbom zijn in het zuiden van Afghanistan vier stamouderen om het leven gekomen. Dat melden de plaatselijke autoriteiten in de provincie Helmand.

De vier slachtoffers waren dinsdagavond op weg naar de moskee toen een van hen op de bom stapte. Ze zouden geviseerd zijn omdat ze de regering steunden. Taliban hebben het al vaker op stamouderen gemunt die zich aan de zijde van de regering in Kaboel scharen.

In het oosten van het land, in de provincie Khost, zijn bij een aanval met granaten op een moskee minstens negen mensen gewond geraakt.

Een van de granaten explodeerde in de moskee zelf. Twee andere explosieven kwamen terecht op de binnenplaats van de moskee. Een daarvan ging af. Volgens de politie is de aanslag het werk van de Taliban.

Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid zei in een verklaring dat een Amerikaanse legerbasis in Khost is aangevallen. Volgens de politiechef van Khost bevonden zich in de moskee veel mensen die op de Amerikaanse basis werken.

Bij verschillende aanslagen werden dinsdag 43 mensen gedood in Afghanistan. Een VN-rapport leerde vorige week nog dat het aantal aanslagen tegen Afghaanse gezagsdragers de eerste zes maanden van dit jaar 53 procent hoger lag dan vorig jaar.