Belgische bus brandt uit op Franse snelweg
De autoweg A7 Foto: AFP
Een bus met Belgische nummerplaat en met 69 Nederlandse toeristen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vuur gevat op de Franse snelweg A7, ter hoogte van Reventin-Vaugris (Isère). Niemand is gewond geraakt, zo is woensdag uit politiebron vernomen.

Toen de busbestuurder omstreeks 2.30 uur merkte dat zijn motor vuur vatte, stopte hij meteen op de pechstrook om de uit Spanje terugkerende passagiers te evacueren. Dat gebeurde in alle kalmte.

Twee andere Belgische bussen hebben de toeristen, onder wie zes kinderen, dan naar de parkeerplaats van Sérézin-du-Rhône gebracht. Daar ontfermde het Rode Kruis zich over de reizigers en bracht hen naar een gemeentelijke zaal die ter beschikking was gesteld in afwachting van de aankomst van een vervangende bus woensdagmiddag, aldus een woordvoerster van de prefectuur Rhône.

Volgens de politie is de dubbeldeksbus van de Nederlandse reisorganisator Solmar Tours helemaal vernield en is er op geen enkel ogenblik paniek geweest.

Verwarring over nationaliteit

Luidens de regionale Franse krant Le Dauphiné Libéré zouden de inzittenden van de ongeluksbus Belgen zijn geweest. Tv-station France 3 had het over bus met Nederlandse nummerplaat die Nederlanders vervoerde.

Maar de bus is wel degelijk een Belgische bus met Nederlandse toeristen, zo heeft vervoerscoördinator William Bontrup van de Nederlandse reisorganisator Solmar Tours in Maarheze (nabij Eindhoven) bevestigd.

Volgens Bontrup vervoerde de door Van Hool gebouwde bus, gehuurd van Staf Cars in Lommel, 66 Nederlandse toeristen. De twee bestuurders waren Belgen.

Hij bevestigde dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. De toeristen waren rond de middag alweer op weg naar huis.

Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet geweten.