REACTIES. 'Uniforme sigarettenpakjes hebben negatieve impact op economie'
Foto: BELGA
De Stichting tegen Kanker is voorstander van een invoering van merkenloze sigarettenpakjes, zoals in Australië. Unizo en NSZ menen echter dat die een negatieve impact op de economie kunnen hebben.

De invoering van merkenloze sigarettenpakjes heeft een negatieve impact op de economie en staat haaks op het antitabaksbeleid, waarschuwt Unizo.  Omdat als gevolg van een dergelijke maatregel geen merknaam meer zou mogen worden afgebeeld op de verpakking van tabakswaren, zal er geen onderscheid meer zichtbaar zijn tussen de klassieke sigarettenmerken en de veel goedkopere generieke of huismerken, zegt Unizo. Het gevolg is een structurele prijs- en dus margeverlaging, aldus de ondernemersorganisatie.

'Nu reeds zijn er discounts die tabak onder eigen naam of als zogenaamd wit product verkopen. De kostprijs van zulke goedkope sigaretten ligt tot 30 procent lager dan de bekende merken. Niet alleen de winkeliers zullen hiervan een enorme economische schade ondervinden, zo'n maatregel zou bovendien haaks staan op het antitabaksbeleid dat de Belgische regering de afgelopen tien jaar heeft gevoerd en waarbij men de verkoopprijs fors heeft verhoogd om mensen het roken te ontraden', luidt het.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) sluit zich daar bij aan. 'Heel wat sigarettenfabrikanten investeren gigantisch veel om zich te onderscheiden van andere goedkopere merken en zeker van witte producten die vaak in grootwarenhuizen worden verkocht'. Het NSz wijst ook op de rompslomp en 'problemen voor minder courante merken' die een wijziging van de verpakking met zich meebrengt.

'Goede zaak'

'Generieke pakjes maken sigarettenpakjes minder aantrekkelijk, vooral voor jongeren, en laten de gezondheidswaarschuwingen beter uitkomen', zegt Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker, die een invoering in België genegen is. 'België hangt echter af van de Europese regelgeving, maar we verwachten dat de Europese Commissie eind dit jaar met een voorstel komt met betrekking tot de tabaksverpakkingen', aldus Joossens.

Dat een invoering van merkenloze sigarettenpakjes haaks staat op het antitabaksbeleid van de Belgische regering doordat het zal leiden tot een structurele prijsdaling, zoals ondernemersorganisatie Unizo aanvoert, wordt door Joossens ontkend. 'Als de prijzen dalen, verhoog je eenvoudigweg de belastingen en zo neutraliseer je dat effect onmiddellijk, zegt hij.