Japan moet 'verantwoorde maatregelen nemen' voor de Koreaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden als seksslavinnen te dienen voor Japanse soldaten. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung Bak woensdag gezegd. Vandaag viert Zuid-Korea dat het in 1948 onafhankelijk werd van Japan.

'Japan is een dichte buur, een vriend met wie we dezelfde basiswaarden delen en een belangrijke partner', zei de president in Seoel. Maar 'de verstoorde geschiedenis van de Koreaans-Japanse relaties zit de gezamenlijke tocht naar een betere toekomst in de weg', aldus Lee.

Zuid-Korea wil dat Japan de mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog erkent en de zogenaamde troostmeisjes vergoedt. Veel tijd rest er echter niet meer, want er zijn geen zestig slachtoffers meer in leven. In totaal zouden naar schatting 200.000 vrouwen uit Korea, China en andere landen als seksslavinnen hebben gediend.

De relaties tussen Seoel en Tokio staan onder druk sinds het bezoek van president Lee aan de Dokdo-eilandjes vorige week vrijdag. Die nagenoeg onbewoonde eilanden worden door Japan geclaimd maar vallen officieel onder de controle van Zuid-Korea. Na het bezoek van Lee riep de Japanse regering haar ambassadeur uit Zuid-Korea terug.

Behalve de speech van Lee valt woensdag ook het bezoek van twee Japanse ministers aan het Yasukuni-schrijn in Tokio op. Volgens Seoel worden met het schrijn oorlogsmisdadigers vereerd. Het bezoek zette ook China ertoe aan Japan op te roepen 'de slachtoffers te respecteren' in de landen die geleden hebben onder de 'Japanse heerschappij'.