'Iran leidt militie op in Syrië om regime bij te staan'
Leon Panetta en generaal Martin Dempsey Foto: AFP
De Iraanse Revolutionaire Garde is bezig met het oprichten en opleiden van een militie in Syrië die aan de zijde van het regime zal strijden. 'We zien een toenemende invloed van Iran in Syrië', zegt de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta.

 De militie van voornamelijk sjiitische Syriërs zou zich aan de zijde van de Syrische president Assad scharen en het Syrische leger bijstaan in de strijd tegen de oppositie, luidde het. 'Eerlijk gezegd zal dat alles alleen maar het lijden van de Syriërs verlengen', aldus minister van Defensie Panetta. 'Iran zou zich beter bezinnen over zijn inmenging.'

Volgens de Amerikanen zet Iran deze stappen om een deel van de druk op de Syrische militairen weg te nemen. 'Het Syrische leger vecht sinds 18 maanden. Elk leger zou daarvan gevolgen ondervinden', aldus de VS. Het Syrische leger zou bevoorradingsproblemen hebben en het moreel van de troepen zou laag zijn. Er zijn heel wat deserteurs.

De militie zou worden gevormd naar het voorbeeld van het Mahdi-leger in Irak, dat onder leiding stond van Moqtada al-Sadr en dat de Amerikaanse troepen in Irak fel bestreed.