De bacteriedodende en schimmelwerende stof triclosan zou volgens een nieuwe studie misschien meer kwaad dan goed kunnen doen. De stof is aanwezig in hygiëneproducten zoals vloeibare zeep, tandpasta en deodorant.

De stof is niet alleen een mogelijke hormonenontregelaar. Ze lijkt ook de spierfunctie te veranderen en in het bijzonder de hartspier, stelden Amerikaanse wetenschappers op basis van proeven met muizen en visjes vast.

Toxicoloog Isaac Pessah van de Universiteit van Californië en collega's stelden muizen aan hoeveelheden triclosan bloot die gelijkaardig zijn aan degene waarmee de mens in zijn dagelijks leven te maken krijgt. De muisspieren contracteerden moeilijker, zo bleek.

'Wij waren verrast door de omvang van de wijziging van de spierfunctie in zeer verschillende organen, én in de hartspier en andere spieren', voegde Bruce Hammock daaraan toe.

Volgens de studie heeft triclosan een 'werkelijk spectaculair' decontracterend effect op de spierfunctie bij muizen. Bij ellerlingen verminderde de zwemcapaciteit gevoelig na zeven dagen blootstelling aan de bacteriedoder .

De onderzoekers waarschuwen dat de stof bij patiënten met hartkwalen een beduidend effect kan hebben.