Belgische gynaecoloog ontdekt gulden snede in baarmoeder
Foto: shutterstock
Een Belgische gynaecoloog van het UZ Leuven heeft ontdekt dat de afmetingen van de meest vruchtbare baarmoeders zich verhouden tot de gulden snede. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Jasper Verguts, een gynaecoloog aan het universitair ziekenhuis in Leuven, nam de voorbije maanden met behulp van ultrasoundtechnologie de afmetingen van de baarmoeders van zowat 5.000 vrouwen. Daarop maakte hij een tabel met de gemiddelde verhouding tussen de lengte en breedte, en dat volgens verschillende leeftijdsgroepen.

Volgens de gegevens bedraagt die verhouding ongeveer 2 bij de geboorte, om dan geleidelijk af te nemen tot 1,46 bij oudere vrouwen.

Klassieke schoonheid

Verguts ontdekte zo dat wanneer vrouwen op hun vruchtbaarst zijn, dat is als ze tussen 16 en 20 jaar oud zijn, de verhouding 1,6 bedraagt. Dat cijfer komt erg dicht bij de gulden snede, de speciale verhouding die veel voorkomt in de klassieke architectuur en kunst, en in de natuur. De verhouding, zowat 1,618,  zorgt volgens experten voor een intrinsieke schoonheid.

Gynaecologen kunnen meteen zien of een baarmoeder er wel of niet normaal uitziet, volgens de afmetingen ervan. Verguts vermoedde dat die afmetingen zich tot de gulden snede verhielden, en dat is nu ook bewezen.

'Het is de eerste keer dat dit onderzocht werd. Ik ben erg tevreden dat ons onderzoek dat heeft aangetoond', aldus Verguts.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig