Wat staat op het spel in Halen?
Halen Foto: rr
Burgemeester Willy Neven trekt zich terug. Vraag is of zijn 'kroonprins' Erik Van Roelen alweer voor een absolute meerderheid kan zorgen.

Wie bestuurt de stad?
CD&V-burgemeester Willy Neven zat in totaal meer dan 27 jaar in de gemeenteraad. Hij was drie keer lijsttrekker voor het kartel Inzet 2006 (samen met Open VLD) dat telkens de absolute meerderheid haalde. De 65-jarige Neven gaat niet meer voor een nieuwe ambtstermijn als burgervader en stapt definitief uit de politiek.
Doordat Inzet ook in 2006 een absolute meerderheid haalde, werd het kartel SP.A/GROEN! samen met Vlaams Belang in de oppositie gedrongen. De partijen sleepten elk respectievelijk zes en één zetel in de wacht.

Wie zijn de belangrijkste kandidaten?
- De Halense CD&V schuif schepen Erik Van Roelen naar voor als lijsttrekker, gevolgd door afdelingsvoorzitster Heidi Wuestenbergs. Lijstduwer Paul Hoebrekx wordt bijgestaan door schepenen Freddy Pans en Josiane Vanthienen.

- De SP.A-lijst wordt getrokken door Guy Mertens, gevolgd door Cindy Janssens en Eric Hennus. Nicole Pauwels en Jimmy Raymaekers duwen de lijst.

- Schepen Anita Bullens trekt de lijst voor Open VLD in Halen, gevolgd door Rudy Marcoen. Fernand Severi is lijstduwer.

-De Halense N-VA werd in 2009 opgericht en trekt in oktober voor het eerst naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat zijn de thema's?
Een thema dat al jarenlang de politieke debatten in Halen beheerst, is de wateroverlast. Onlangs werd de dijk in het centrum van de gemeente met zand opgehoogd, maar de rioleringswerken in Zelk slepen intussen al heel lang aan. Het blijft afwachten of deze grotere maatregelen voldoende zijn en of er meer actie moet worden ondernomen.

Daarnaast is het beloofde bedrijventerrein er tijdens de vorige legislatuur niet gekomen, ondanks de moeilijkheden die de Halense zelfstandigen ondervinden. De uitbreiding van de industriezone kan dus ook een beslissend thema worden in oktober.