NIRAS: 'Sanering Fleurus duurt 5 à 7 jaar'
Foto: BELGA
De sanering van het nucleair stort in Fleurus zal vijf à zeven jaar duren. Dinsdag raakte bekend dat een Amerikaans failliet bedrijf op de industriezone in de stad een opslagplaats achterliet die tot de nok gevuld was met radioactief afval. Volgens de openbare instelling NIRAS start de sanering half september.

Het problematische afval is intussen al overgebracht naar beveiligde containers. 'De containers blijven nog enkele weken op de site en zullen daarna verbrand worden. Ze vormen momenteel geen enkel gevaar voor de buurtbewoners', zegt Jean-Paul Minon, directeur van de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS).

De sanering begint half september en kan vijf tot zeven jaar in beslag nemen. 'Omwille van administratieve procedures kunnen we niet sneller starten. De vertraging is echter geen bijkomend risico'. Het afval moet zorgvuldig gesorteerd worden, verpakt volgens de normen en gestuurd worden naar het industriële filiaal van NIRAS, Belgoprocess, waar het verbrand wordt.
De kosten voor de sanering en ontmanteling van de installatie zijn voor rekening van het Waals Gewest en het insolvabiliteitsfonds van NIRAS.

Inspecteurs ontdekten de berg nucleair afval op 17 juli tijdens een controle in de gebouwen van Best Medical Belgium (BMB) op de industriezone van Fleurus. BMB werd in mei failliet verklaard. Het was de Belgische tak van de Amerikaanse groep Team Best, gespecialiseerd in de vervaardiging van nucleaire apparaten voor medisch en industrieel gebruik.