In de nabijheid van de Japanse kerncentrale in Fukushima zijn vlinders gemuteerd ten gevolge van de vrijgekomen radioactiviteit. Dat hebben Japanse onderzoekers vastgesteld. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in Scientific Reports.

Ongeveer 12 procent van de kleine blauwe vlinders van de Lycaenidae, een familie van dagvlinders, die als larven blootgesteld werden aan radioactiviteit na de ramp in maart 2011, ontwikkelde afwijkingen. Het gaat om kleinere vleugels en misvormde ogen, aldus de onderzoekers. Dat percentage stijgt tot 18 procent bij vlinders van de volgende generatie, die twee maanden na de ramp gevangen werden.

De wetenschappers lieten ook een gezonde vlinder uit een andere regio paren met een vlinder uit de omgeving van Fukushima. Bij die derde generatie nam de verhouding toe tot 34 procent. Zes maanden na de ramp werden opnieuw vlinders gevangen nabij Fukushima Daiichi. De afwijkingsgraad bedroeg deze keer 52 procent.

Daarnaast voerden de onderzoekers een test uit bij niet-bestraalde vlinders. Ze werden in een laboratorium aan zwakke dosissen straling blootgesteld, waarna dezelfde verhouding van afwijkingen als bij de eerste generatie Fukushima-vlinders vastgesteld werd.

Volgens Joji Otaki, professor aan de Ryukyu-universiteit van Okinawa, is het duidelijk dat de stralingen die uit de centrale vrijkwamen, de genen van de vlinders beschadigd hebben. Het waargenomen effect slaat evenwel momenteel enkel op vlinders, niet op een andere diersoort of de mens.

Na de ramp met de centrale van Fukushima is geen enkel persoon overleden door de vrijgekomen straling, maar er wordt gevreesd voor effecten op lange termijn.