Cadeautjes in de benzineshop
Jansen (of Janssen) Foto: rr
Ze bestaan nog: de benzinestations die spaarzegels aanbieden (elektronisch dan). Maar zoals het vroeger was, is het toch niet meer.

Dit gaat over lang geleden. Toen benzine tanken nog betaalbaar was. Meer nog, het was een feest. Altijd was er wel iets te rapen als extraatje.

Shell deelde in de jaren zeventig (het zal u verrassen) schelpjes uit. Bij Aral (bestaat dat nog?) kregen de kleinsten modelbouwvliegtuigjes cadeau. En BP deelde op een servies uit. Glazen, bekers en borden uit donkerbruin glas. We hebben er nog jaren uit gegeten thuis.

Maar de topper waren in 1973 de éénkleurige plastic figuurtjes die Esso uitdeelde: Kuifje en zijn vrienden. Voor een beetje geld, kreeg je er zelfs een bordkartonnen achtergrond bij.

De figuren kwamen uit de film 'Kuifje en het Haaienmeer' -  een tekenfilm lang voordat Steven Spielberg zich met de stripheld ging moeien. De film was overigens niet gebaseerd op een bestaand Kuifje-album, maar werd later wel uitgebracht als onderdeel van de Kuifjes-reeks.

Veel is er niet meer terug te vinden van al deze benzine-gadgets, zelfs niet op Internet. Enkel nog op rommelbeurzen en op tweedehandssites zijn er sporen terug te vinden. Daar kunt u, met een beetje geluk en voor weinig geld, de hele cast van de Kuifjesfilm kopen.