'Artsen rekenen patiënten kosten aan die ziekteverzekering al dekt'
Foto: rr
Artsen vragen hun patiënten alsmaar meer om te betalen voor supplementen die volgens het ziekenfonds CM al gedekt zijn door de ziekteverzekering. De patiënten staan echter zwak om die facturen te betwisten, omdat hen gevraagd wordt een toestemmingsformulier te ondertekenen. CM vraagt artsen om de wetgeving te respecteren en raadt patiënten aan om zich voor een ingreep goed te informeren.

'Dat formulier stelt verkeerdelijk dat bepaalde kosten niet gedekt zijn door de ziekteverzekering', legt Bram Swaerts, CM-persverantwoordelijke, uit. 'De patiënt verklaart zich daarmee akkoord om die kosten zelf te betalen. Omdat de patiënt zich in een kwetsbare situatie bevindt, is die geneigd dat formulier te ondertekenen.'

CM geeft het voorbeeld van vrouwen die na borstkanker een borstreconstructie laten uitvoeren, en die 'geen enkel supplement betalen voor de esthetische aspecten van de reconstructie. Het is een functionele ingreep waar de esthetische afwerking deel van uitmaakt, en wordt terugbetaald door de ziekteverzekering'.

'Juridische strijd met behandelende arts is niet evident'

'Toch laten sommige artsen deze vrouwen een toestemmingsformulier ondertekenen waardoor ze makkelijk 2.000 euro uit eigen zak moeten bijbetalen.' CM registreert zulke klachten niet apart, maar volgens Swaerts krijgt het ziekenfonds hierover een toenemend aantal signalen.

De ondertekening van dat formulier heeft tot gevolg dat de patiënt zwak staat om die factuur later aan te vechten. 'Bovendien ligt het niet voor de hand om een juridische zaak aan te spannen tegen de behandelende arts', aldus Swaerts. 'Toch is er al heel wat rechtspraak over dergelijke klachten, en daarin krijgen de patiënten in ongeveer de helft van de gevallen gelijk. Wat ons betreft is de wetgeving duidelijk, maar dat geldt blijkbaar niet voor sommige artsen en ziekenhuizen.'

CM vraagt de artsen de wetgeving correct toe te passen, en raadt patiënten aan om zich vooraf goed te informeren over de kosten en de terugbetaling van een ingreep.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig