Soap Vlaams Belang Genk duurt voort
Foto: Jimmy Wenmeekers
Het rommelt al enkele maanden binnen de Vlaams Belang-afdeling van Genk, en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Vorige week trok Jimmy Wenmeekers zich terug uit het Genkse Vlaams Belang uit onvrede met de lijstvorming. Dat schrijft het Belang van Limburg. Wenmeekers zag de meest verkiesbare plaatsen immers aan zijn neus voorbijgaan toen die aan voormalig CVP-schepen Stijn Vangeneugden werden toebedeeld.

Eerder trokken ook Juliën Rutten en Louis Cortens hun kandidatuur voor de verkiezingen in, en dinsdag volgden Yves Coninx en zijn echtgenote Simone Heinrichs hun voorbeeld. Woensdag kwam het echtpaar Coninx echter al op die beslissing terug. Ze zouden zich naar eigen zeggen hebben laten beïnvloeden door de informatie van Wenmeekers, die achteraf niet bleek te kloppen. Volgens VB-fractieleider Chris Janssens wordt de definitieve kieslijst in september ingediend, en zal dan over het lot van Coninx en Heinrichs beslist worden. Provincieraadslid Richard Debecker trok eveneens zijn kandidatuur in, maar hij blijft bij zijn besluit.

Genk Anders

Bij zijn vertrek uit Vlaams Belang dreigde Jimmy Wenmeekers met de oprichting van een nieuwe partij, en hij heeft blijkbaar de daad bij het woord gevoegd. De Genkenaar trekt in oktober met zijn pas opgerichte partij Genk Anders naar de kiezer, al is hij voorlopig nog de enige kandidaat. Wenmeekers maakt zich echter weinig zorgen over de kieslijst. 'Ik heb nog tot half september de tijd om die uit te bouwen en de noodzakelijke handtekeningen te verzamelen', klinkt het in Het Belang van Limburg. 

'Klacht wegens misbruik van vertrouwen'

VB-fractieleider Chris Janssens die aanvankelijk rustig bleef onder de heisa, is het lachen nu wel vergaan. Hij overweegt een klacht in te dienen tegen Wenmeekers omdat deze zijn ex-partij in diskrediet zou brengen. Woensdag maakte hij bekend dat Wenmeekers officieel uit Vlaams Belang Genk werd gezet.

'Het is niet leuk dat hij onze mensen met een drogreden tracht te mobiliseren om achter hem te gaan staan. Hij gaat bij mensen aan huis om hen te overtuigen ontslagbrieven te sturen naar mij. Omdat die mensen niet zo vertrouwd zijn met een computer doet hij dat zelf, en dan zet hij de berichten in "blind copy" naar journalisten. Voor ons is dit misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en huisvredebreuk', fulmineerde Janssens woensdag in de krant.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in